Nästan 20 miljoner stals via bank-ID i juli

Bedrägerier med hjälp av bank-ID fortsätter att öka. Bara i juli månad genomfördes 137 bedrägerier och totalt stals närmare 20 miljoner kronor. En majoritet av brotten är kopplade till Malmö och södra Sverige.

Bedrägerier där kriminella använder sig av bank-ID har blivit ett nationellt problem. I juli gjordes över 400 försök av bedrägerier och 137 stycken fullbordades. Av de 137 fullbordade bedrägerierna kom förövarna över 19,6 miljoner kronor.

Metoden för att komma över pengarna är mycket enkel. Förövarna utger sig för att vara från polisen eller banken. Därefter övertygar de offret om att logga in på sitt bankkonto och samtidigt sitter de själva beredda att logga in på samma konto.

Under perioden maj-juni stals drygt 58 miljoner kronor via olika bank-ID-bedrägerier. Det innebär att förövare har stulit närmare 80 miljoner kronor mellan maj och juli.

Bedrägerierna kan få folk att förlora förtroendet för elektronisk legitimation

Bank-ID-bedrägerierna har ökat krafitgt de senaste åren. Risken är nu stor att kunderna förlorar tron på systemet.

– Människor kommer till slut förlora tron på elektronisk legitimation. Folk tappar också förtroende för sina banker och polisen när bedragarna utger sig för att komma därifrån och det är ett stort problem för samhället, säger Stefan Larsson, polisens utredningsledare för nationell seriebrottslighet till Dagens Nyheter.

En majoritet av brotten är kopplade till Malmö

En stor del av de som sysslar med bedrägerierna har kopplingar till Malmö och södra Sverige. Ganska nyligen lyckades Malmöpolisen spränga en liga som använde sig av bank-ID för att stjäla pengar.

Ligan i Malmö uppgavs vara ganska amatörmässig men det finns även ligor som lyckats lura både näringslivstoppar och bankanalytiker.

– Oftast tar det runt 15-20 minuter innan de har fullbordat bedrägeriet, säger Stefan Larsson.

Kreditupplysningar och fakturor som inte känns igen kan vara tecken på ID-kapning

Det är inte lätt att skydda sig mot en ID-kapning. Speciellt inte på sommaren då många människor tenderar att koppla ned och inte vara lika uppmärksamma på kontoutdrag och liknande.

Tips! Skaffa ett ID-skydd som kan hjälpa till att skydda dig mot en ID-kapning.

Det finns dock några saker man hela tiden bör hålla koll på. Har det tagits en kreditupplysning eller beställts varor som inte känns igen så kan det vara ett tydligt tecken på att något inte står rätt till.

Sysslomansgatan 8
753 11 Uppsala
cross