29-årig bedragare lurade till sig miljoner via bank-ID

Bank id appen

En 29-årig man från Blekinge lurade personer att med sina Bank-ID:n godkänna lån hos diverse kreditinstitut. Pengarna skulle gå till en oslagbar investering. Istället använde 29-åringen pengarna för att köpa lyxbilar.

Mannen från Blekinge fullkomligt badade i lyx och visade gärna upp den. I huvudsak lurade han människor bosatta i södra Sverige.

29-åring lurade privatpersoner med Bank-ID

Flera privatpersoner lurades av den 29-årige mannen att pengarna gick till hans elektronikaffär. Pengarna skulle i sin tur få bolagets omsättning att öka vilket skulle skapa en bonus. Bonusen skulle genera vinst, men problemet var att det inte fanns någon bonus.

I de flesta fall lurade mannen sina offer att godkänna lån hos kreditinstitut med sina Bank-ID:n.Vanligtvis handlade det om lån på 100 000 kronor men en man i Småland skickade in hela 900 000 kronor på 29-åringens konto.

Pengarna mannen från Blekinge fick gick till lyxbilar. Alltifrån Ferrari, till Porsche och Range Rover.

Mannen fick sin bil sprängd och åtalades i sin frånvaro

Fler och fler som lurats upptäckte vad 29-åringen sysslade med, vilket till slut resulterade i att någon sprängde mannens leasade Ferrari. 29-åringen valde därefter att fly till Marocko och häktades i sin frånvaro. Mycket tyder nu på att mannen kommer bli utlämnad från Marocko och åtalas.

Det skulle i så fall inte vara första gången han åtalas för bedrägeri. Mannen har tidigare lurat till sig 1,5 miljoner kronor genom att använda andras identiteter för att ta krediter.

Att de drabbade personerna ska få tillbaka sina pengar är i dagsläget mycket tveksamt

Viktigare att skydda sig på nätet i takt med att bedrägerierna ökar

Identitetsstölder på nätet har ökat de senaste åren. Men alla bedrägerier sker inte via Bank-ID. Många gånger kan ett ID-skydd vara bra att ha för att få ett starkare skydd.

För den som använder Bank-ID finns det dock en hel del saker man bör tänka på. Bland annat ska man alltid kontrollera mot vilken tjänst man loggar in.

Man ska aldrig bekräfta sin identitet genom Bank-ID om det är någon som tar kontakt och ber om detta. Då är det bättre att själv kolla upp den uppgivna organisationen för att vara säker på att allt är i sin ordning.