5 enkla åtgärder för att undvika ID-stöld

Allt fler svenskar råkar ut för ID-kapning. Under november 2017 anmäldes fler ID-kapningar än någonsin tidigare. I och med ökningen blir det allt viktigare att göra det man kan för att skydda sina uppgifter. Med några enkla knep kan du bli en tuff nöt att knäcka för bedragarna.

Med ett ID-skydd kan du förbättra dina chanser att inte råka ut för en identitetsstöld. Men även sunt förnuft kan räcka långt ibland. Här är fem tips på hur du på ett enkelt sätt kan skydda dig från identitetsstöld.

Titta till dina konton regelbundet

Gå regelbundet igenom dina olika konton och titta efter okända köp som har genomförts. Skulle något köp ha dragits som du inte känner igen kan det indikera bedrägeri.

Använd svåra lösenord

Till dina konton online bör du använda lösenord som har en personlig betydelse men som samtidigt är svåra att hacka. Ha inte enbart bokstäver eller siffror i lösenordet, lägg även till tecken, exempelvis, ”/*^#¤.

Skydda dina lösenord

Spara inte dina lösenord på datorn eller låt datorn komma ihåg dem. Det går att jämföra med att gömma dörrnycklarna under dörrmattan, vilket vi alla vet inte är så smart.

Använd inte samma lösenord flera gånger

Undvik att använda samma lösenord på flera olika konton. Ett unikt lösenord till varje konto är att föredra. Visserligen är det lättare att komma ihåg ett lösenord än flera men att använda samma lösenord överallt ger även en bedragare tillgång till flera konton.

Förstör gamla dokument

En del identitetsstölder sker fortfarande genom att någon letar igenom dina sopor efter post. Ha som vana att förstöra all post som innehåller någon form av information som kan vara användbar vid identitetsstöld.

Tänk på att dessa råd inte garanterar dig att inte bli utsatt för en identitetsstöld. Däremot är det enkla åtgärder som gör dig till en svårare måltavla.