Android-telefoner kan hackas genom bilder

Skum kille i huvatröja håller i mobiltelefon Android-telefoner hackas genom bilder som blivit skickade. Foto: FOTOKITA/Shutterstock.com

Det är lätt att få sin Android-telefon hackad i dagens digitala samhälle. Idag krävs det inte mycket mer än en bild skriver Android Secureity Bulletin.

I dagens digitala samhälle ska man vara försiktig med vad man skickar. Det krävs inte mycket mer än en bild för att få sin Android-telefon hackad.

En bild kan göra att din Android-telefon hackas genom fjärrstyrning

Det är inte ovanligt att vi skickar bilder till varandra i dagens digitala samhälle. Enligt Android Security Bulletin kan bilden som skickats till dig leda till att en person kan hacka din Android-telefon genom fjärrstyrning när du öppnar bilden.

Glädjande nog gäller detta inte alla bilder. Enligt Google göms den skadliga koden i PNG-bilder vilka används för att hacka flera olika Android-telefoner som använder sig av Oreo 8.0, Android Nougat 7.0 och Android Pie 9.0. Dock vet man inte vilka telefoner det berör.

Flera svagheter gör att du borde säkerhetsuppdatera Android-telefonen omgående

Enligt den senaste rapporten finns inte mindre än 42 svagheter och av dem är 11 riktigt allvarliga. Den mest kritiska är den som finns i Framework där hackare kan kapa Android-telefonen och lägga in en skadlig kod när du öppnar en bild som du fått skickad till dig. Dessvärre har det ingen betydelse om du öppnar bilden direkt i telefonen eller genom en webbläsare.

Ännu har Google inte fått några rapporter om dessa säkerhetsbrister har utnyttjats, men det är bara en tidsfråga. Nu uppmanar Google alla Android-användare installera nästa säkerhetsuppdatering så fort som möjligt.

Inte första gången Android-telefoner kunnat hackas med en bild

Det är inte första gången det kommer varningar om att Android-telefoner kan hackas med en bild. För tre år sedan, 2016, kunde hackare angripa Android-telefoner med skadliga bilder.

Användaren behövde dock inte titta på bilden för att telefonen skulle angripas. Det räckte med att hackaren skickade bilden som mejl eller meddelande för att utnyttja buggen i som fanns i telefonen. När applikationen analyserade bilden, vilket sker automatiskt, kraschade den.