Antivirus-program

Antivirusprogram är en typ av datorprogram som skyddar mot virus. Ett virus är en mjukvara som kan fästa sig vid andra program eller filer och spridas från en dator till en annan. Antivirusprogram upptäcker och tar bort virus från din dator innan de kan orsaka skada.

Det finns många olika märken och typer av antivirusprogram tillgängliga, så det är viktigt att välja den som är rätt för dig. Vissa antivirusprogram är gratis, medan andra kräver ett betalabonnemang. Se till att läsa på innan du bestämmer dig för vilken du ska köpa.

Skadlig programvara är alla typer av programvara som är utformad för att skada din dator. Det kan inkludera virus, spionprogram, adware och trojaner. Antivirusprogram kan upptäcka och ta bort dessa hot innan de kan skada din dator.

När du har installerat antivirusprogram på din dator, se till att hålla det uppdaterat. Nya virus skapas hela tiden, så det är viktigt att ha det senaste skyddet mot dem.

SajtAntivirusVPNAnti-SpywareAntal EnheterTrustpilot-betygPris frånBesök
avast anti virus?1 - 104,00kr/årAvast
bitdefender anti virus3 - 103,9249kr/årBitdefender
F‑Secure anti virus1 - 7-425 kr/årF‑Secure
Panda Security anti virus1 - Obegränsat3,8349kr/årPanda Security

Historik

Den allra första antivirusmjukvaran skapades i början av 1980-talet, som svar på det ökande antalet datavirus som upptäcktes. På den tiden fanns det inget riktigt sätt att skydda sig mot dessa infektioner, så programmerare började utveckla verktyg för att hjälpa till att identifiera och ta bort dem.

De första antivirusprogrammen baserades på signaturer – en lista över virusmönster som kunde användas för att skanna filer efter infektion. Om en fil matchade ett av dessa mönster, skulle programmet ta bort den från systemet.

När datorvirus blev mer sofistikerade började antivirusprogram att använda mer avancerade tekniker för att upptäcka och ta bort dem. En sådan teknik kallas heuristisk analys, som letar efter vissa egenskaper hos ett virus som indikerar dess närvaro.

Detta tillvägagångssätt kan vara mer effektivt än signaturmatchning, eftersom många nya virus ännu inte är kända för att vara signaturbaserade.

Typer av virus

Det finns många olika typer av virus som kan infektera din dator, inklusive filinfektioner, makrovirus och startsektorvirus.

Filinfektioner

Filinfektioner kan komma från en mängd olika källor, inklusive e-postbilagor, nedladdningar och till och med sociala medier. Infekterade filer kan innehålla skadlig programvara eller virus som kan skada din dator eller stjäla din personliga information. Det är viktigt att ha ett antivirusprogram installerat på din dator för att skydda dig från dessa hot. Antivirusprogram söker igenom din dator efter infekterade filer och eliminerar dem, vilket håller din dator säker och säker.

Makrovirus

Makrovirus är skrivna i ett programmeringsspråk som gör att de kan spridas genom att infektera Microsoft Word- eller Excel-dokument. Makrovirus sprids vanligtvis via skräppost eller skadliga webbplatser och kan orsaka allvarlig skada på företag och organisationer. Antivirusprogram är det bästa försvaret mot makrovirus och kan upptäcka och ta bort dem från infekterade datorer.

De kan också användas för att stjäla information från en maskin genom att infektera datafilerna på din dator.

Bootsektorvirus

Bootsektorvirus infekterar koden som startar din dator och kan skada eller till och med radera din hårddisk. Startvirus laddas när din dator startar för att infektera operativsystemet, programmen och filerna på din dator.

Dessa virus har blivit ett särskilt problem för datorer som kör Windows XP eftersom de kan spridas från infekterade filer på en annan dator än din egen.

Trojanska hästar

En trojansk häst är en typ av skadlig kod som klär ut sig som något annat för att lura användare att installera den. När den väl har installerats kan trojanen göra allt från att spionera på användarens aktiviteter till att stjäla deras lösenord eller kreditkortsinformation.

Trojanska hästar är en av de vanligaste typerna av skadlig programvara, och de kan vara mycket svåra att upptäcka. De distribueras ofta via spam-e-postmeddelanden eller skadliga webbplatser, så det är viktigt att vara försiktig när du öppnar filer eller klickar på länkar online.

Om du tror att du av misstag har installerat en trojansk häst, finns det några saker du kan göra för att skydda din dator. Kör först en genomsökning med ett antivirusprogram för att se om det finns några skadliga filer på ditt system.

Du bör också ändra dina lösenord och kontakta ditt kreditkortsföretag om du tror att du kan ha blivit utsatt för intrång.

Borttagning av virus

När din dator blir infekterad med ett virus kan du använda antivirusprogram för att ta bort viruset. Antivirusprogram är ett program som upptäcker och tar bort virus från din dator. Det finns många olika typer av antivirusprogram, och var och en har sina egna funktioner.

Vissa antivirusprogram kan skanna din dator efter virus automatiskt, medan andra kräver att du manuellt skannar din dator efter virus. Vissa antivirusprogram kan också ta bort spionprogram och andra typer av skadlig programvara från din dator.

Håll ditt antivirusprogram uppdaterat

Ditt antivirusprogram är din första försvarslinje mot onlinehot. Det är viktigt att hålla det uppdaterat så att du kan skydda dig mot de senaste virusen, skadlig programvara och andra onlinehot. Att uppdatera ditt antivirusprogram regelbundet är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att vara säker på nätet.

Ransomware

Ransomware är en typ av skadlig programvara som krypterar dina filer och sedan kräver en lösensumma för att släppa dem.

Det vanligaste sättet att få ransomware är genom att klicka på en skadlig länk eller bilaga i ett e-postmeddelande. När ransomwaren är installerad kommer den att kryptera dina filer och visa ett meddelande som kräver betalning. Om du inte betalar lösensumman kommer ransomware ofta att radera dina filer.

Det finns flera sätt att skydda dig mot ransomware-attacker. Det viktigaste är att alltid hålla din dator uppdaterad med de senaste säkerhetsuppdateringarna. Du bör också använda ett bra antivirusprogram och se till att du har uppdaterade säkerhetskopior av dina filer.

Antivirus


Sysslomansgatan 8
753 11 Uppsala
cross