Bank ID-bedragare gripna av polis

polis med utrustning

Sedan förra hösten har bedragare som kapar människors Bank ID kommit över minst 50 miljoner kronor. Polisen har dock på kort tid slagit till mot två grupperingar i Malmö och lyckats gripa åtta personer.

Bedrägerierna på nätet ökar och ett vanligt tillvägagångssätt att kapa människors Bank ID. Offren finns över hela landet och trots ständiga varningar lyckas bedragarna alltid hitta nya människor att lura.

Bedragare har kommit över miljontals kronor

Att gripa någon för bedrägerier med Bank ID är svårt. Totalt har bedragarna i landet kommit över minst 50 miljoner kronor bara sedan i höstas.

– Man hittar målvakterna som plockar ut pengarna, men de avslöjar inte vem som gett dem uppdraget. Oftast har man använt mobiltelefoner med kontantkort som kopplats till Swish och då avsätter man spår. Men normalt sett är chanserna att i efterhand reda upp sådant här mycket små, säger chefsåklagare Pär Andersson, till Kvällsposten.

Ibland är utredningarna trots allt lyckosamma. Bara sedan i fredags sitter sammanlagt åtta personer frihetsberövade i Malmö, misstänkta för inblandning i denna typ av brottslighet.

Misstänkta männen försökte fly polisen

Bilden på vilka det är som utför dessa typer av brott har börjat klarna för polisen i Malmö. Den 15 mars i år skulle man slå till mot en gruppering misstänkta för inblandning i några Bank ID-bedrägerier som begåtts sedan i höstas. Man var just på väg att stoppa en bil med flera män i när föraren bestämde sig för att försöka fly. Helikoptrar fick kallas in och den regionala insatsstyrkan deltog även i jakten. Till slut lyckades man preja bilen och gripa männen.

Att komma över pengar på någons konto tar inte mer än ett par minuter och just den grupperingen som greps i Malmö har kommit över bleopp i miljonklassen.

Utger sig för att vara poliser

Att utge sig för att vara poliser är inte ett helt ovanligt tillvägagångssätt för bedragarna. Ibland kan de även säga att de ringer från offrets bank eller någon myndighet.

Det man inte på förhand vet är att bedragarna redan kartlagt offret och tagit reda på dennes personnummer, vilket krävs för att lyckas. De knappar in personnumret som att de ska logga in på banken och ber sedan offret legitimera sig. Detta sker antingen med Bank ID eller genom att ge ut sin kod som bankdosan genererar. Därefter har de tillgång till samtliga bankkonton.

Svårt att få tillbaka förlorade pengar

Att bli utsatt för bedrägerier slår hårt mot privatpersoner. Många banker ersätter nämligen inte de förlorade pengarna eftersom man anser att kunden hjälpt bedragarna.

– Banken bedömer varje fall individuellt och enligt alla gällande föreskrifter, lagar och rekommendationer. Är det så att du frivilligt har gett ifrån dig din uppgift och godkänt en transaktion – då är det svårt att få ersättning, säger Ingela Gabrielsson, sparekonom på Nordea, till SVT.