Ny funktion i bank-ID ska förhindra ID-stöld

Kvinna skannar QR-kod

En integrerad QR-kod ska försvåra bedrägerier med bank-ID. Lösningen är presenterad av företaget bakom den digitala underskriftsappen.

Identitetsstöld kan få ödesdigra konsekvenser. Allt fler tekniska lösningar blir tillgängliga för att förhindra det, men i samma takt blir bedragare bättre på att kringgå dem.

Nu ska bank-ID förbättras ytterligare för att förhindra den senaste metoden från de kriminellas sida.

Användning av QR-kod ska försvåra bedrägeri

Sättet som bank-ID ska förbättras på är nyttjandet av en QR-kod på hemsidan ärendet genomförs på. Genom att kräva inskanning av en giltig kod kommer den som godkänner och den som genomför ärendet behöva vara på samma ställe.

– Bedragaren sitter ofta på en helt annan geografisk plats. Den här funktionen är till för att ta bort den möjligheten för bedragaren, säger den administrativa chefen på Finansiell id-teknik Malin Wemnell i en intervju med Dagens Nyheter.

Det vanligaste knepet som kriminella använder sig av i nuläget är att utge sig för att vara från polisen eller banken. De ber offret logga in på sin bank för se över någon typ av säkerhetsbrist, varpå brottslingen är redo att kapa inloggningen.

Till en början kommer metoden enbart att användas vid upphandlingar via datorer.

20 miljoner stals under juli månad

Bedragare blir allt bättre på att nyttja intet ont anande användare av bank-ID. Att kunna förfalska någons digitala underskrift innebär full tillgång till deras ekonomi.

Bara under juli månad i år resulterade brottsvågen i 20 miljoner stulna svenska kronor. Det var resultatet av 137 genomförda bedrägerier.

Användarbasen kring bank-ID växer

Sju och en halv miljon människor har i nuläget ett aktivt bank-ID. Under 2017 motsvarade transaktionerna som verifierades med ID-handlingen två och en halv miljard svenska kronor.

Som följd är det många bedragare som vill komma åt det.