Bedrägeri via bank-ID gav fängelse

kvinna drabbad identitetsstöld

Två män har dömts till fängelse för grovt bedrägeri efter att ha lurat till sig offers bank-ID. Brott av det här slaget blir allt vanligare, och domen tros komma att användas som underlag för fler.

Bedrägeri med hjälp av personuppgifter blir allt vanligare. Under året har flera gärningsmän lyckats lura till sig miljoner.

Nu har den första domen i bedrägerifall med bank-ID, och den väntas bli ledande för framtida domar.

Ledande dom för identitetsstöld

Två män fälldes nyligen i Tingsrätten för grovt bedrägeri.

Männen hade under några månader ringt icke ont anande bankkunder och utgett sig för att arbeta för säkerhetsavdelningen. De bad offren logga in med hjälp av bank-ID, och när de hade tillgång till kundernas konton kunde de lätt länsa dem.

Sammanlagt rör det sig om stölder på ungefär 1 500 000 kronor. De dömdes till ett respektive två och ett halvt år i fängelse för brotten.

ARN:s bedömning: inte kundens fel

Bank-ID motsvarar ett digitalt fingeravtryck eller signatur, vilket gör det till en ovärderlig personuppgift. Kriminella är därför väldigt benägna att få tillgång till dem.

Efter domen har Allmäna reklamationsnämnden uttalat sig om att bank-ID i nuläget är en osäker metod. De anser därmed att kunderna inte är att beskylla för att de trott bedragarna.

Nordea, som situationen berörde, menar istället att det är kundernas ansvar att inte lämna ut det när som helst.

Kompromissen har blivit att de stulna pengarna ersätts, men att kunderna får betala en självrisk på 12 000 kronor.

Allt fler drabbas av identitetsstölder

Över 1700 anmälningar har kommit in sedan oktober, och totalt uppskattas det röra sig om uppemot 100 miljoner kronor som blivit stulna.

På bara ett år har antalet olovliga identitetsanvändanden ökat med 24 procent. Det visar Brottsförebyggande rådets (BRÅ) statistik för den första halvan av 2018.