Färre än en av tio använder tvåfaktorautentisering

tvåfaktorautentisering

Titt som tätt kommer det nyheter om någon som råkat ut för ID-kapning. Att hålla dina konton och information säker på internet blir därmed viktigare. Trots det är det bara en av tio som använder tvåfaktorautentisering.

Tvåfaktorautentisering minskar risken att få sina konton kapade

Tvåfaktorautentisering gör så att du bara kan öppna ditt konto på betrodda enheter. Varje gång du loggar in på en ny enhet måste du utöver lösenordet även ange en sexsiffrig verifieringskod. Detta ökar säkerheten och risken att bli utsatt för ID-kapning minskar. När du sedan använder enheten igen kan du göra det utan att behöva använda någon verifieringskod. Funktionen blir allt vanligare och erbjuds av bland annat Apple och Google. Google har erbjudit funktionen för sina Gmail-användare under en längre tid, i nästan sju år.

Knappt en tiondel använder säkerhetsfunktionen

Grzegorz Milka är ingenjör hos Google. Under Usenixs säkerhetskonferens Enigma 2018 delade han med sig av intressanta siffror. Det är färre än var tionde person som aktiverat tvåfaktorautentisiering av företagets aktiva användare. Men det finns inte några planer på att tvinga sina användare att använda säkerhetsfunktionen. Anledningen till att människor inte använder den har nämligen att göra med användarvänlighet, det är smidigare utan. Skulle Google då tvinga folk finns risken att man förlorar många av sina användare, skriver The Register.

Finns flera sätt för att öka säkerheten på nätet

Tvåfaktorautentisering erbjuds inte hos alla företag och för alla tjänster. Men det finns andra sätt man som datoranvändare kan förbättra sin säkerhet. Bland annat genom lösenordshanterare, så som Dashlane eller Lastpass. Du behöver då komma ihåg ett starkt lösenord så hjälper lösenordshanteraren dig att skapa lösenord till dina andra inloggningar.

Många lösenord läcker ut på nätet och de allra vanligaste under 2017 var ”123456” och ”password”. Om du använder något av dessa lösenord kan det vara på tiden att byta.