Så kan du förhindra att bli drabbad av identitetskapningar

I samhället har det blivit både vanligare och enklare med identitetskapningar. Samtidigt blir bedragare allt smartare och det är därför viktigt att vidta alla möjliga åtgärder för att försöka förhindra att bli drabbad.

Det finns en del saker som kan göras som gör det svårare för kapare att faktiskt stjäla din identitet. Dessa tips bör du hålla koll på för att minimera risken.

Kreditupplysningar kan avslöja försök till identitetskapning

Identitetskapningar går främst ut på att bedragare använder dina personuppgifter för att handla på kredit. Vid köp på kredit eller avbetalning görs nästan alltid en kreditupplysning. Om du får hem en okänd kopia på en kreditupplysning kan detta vara ett tecken på identitetskapning.

Därför bör du alltid kolla att informationen i en kreditupplysning stämmer. Är det du som tecknat ett mobilabonnemang eller köpt vitvaror på kredit? Är det inte du bör du genast ta kontakt med företaget som begärt kreditupplysningen för att bestrida krediten.

På så sätt får bedragaren inte tillgång till det den försökt köpa och du blir inte betalningsskyldig. Detta är ett effektivt sätt att ID-skydda sig på.

Sätt e-legitimationsspärr på adressändring

När bedragare gör en ID-kapning försöker de genomföra en adressändring. Anledningen är för att kreditupplysningar och fakturor inte ska nå din adress.

På så sätt ska du inte kunna ana att din identitet blivit kapad. Du kan däremot sätta en spärr på adressändringar i form av e-legitimation. Detta innebär att adressändringar enbart kan utföras med hjälp av den specifika e-legitimationen.

Skatteverket är ett exempel på en institution som har ett slags ID-skydd med en tjänst där du kan sätta spärr på din adressändring.

Skydda dig genom att säkra upp i hemmet

I hemmet kan du vidta enkla åtgärder som kan vara en bidragande faktor till ett bra ID-skydd. Något som är viktigt är att sätta ett lås på din postlåda eller postfack. Vare sig du bor i villa, lägenhet eller flerfamiljshus bör du se till att ingen kommer åt din post.

Bedragare kan rota i din brevlåda och plocka ut brev, exempelvis fakturor eller kopior på kreditupplysningar, för att inte visa några tecken på identitetskapning.

Tänk på! Med en ”öppen” brevlåda kan bedragare plocka ut brev och post.

Du bör inte heller slänga personlig information i sopor. Sådan information ska du vara varsam om eftersom tillgång till den kan förenkla betydligt för bedragare. Har du papper med kontonummer och inloggningsuppgifter bör du strimla eller bränna informationen.

Komplettera dina åtgärder med ett ID-skydd

Förutom att vidta små åtgärder själv finns det tjänster som hjälper dig om du skulle råka ut för identitetskapning. Detta kallas ID-skydd och det erbjuds många olika former av detta.

Exempelvis kan de hjälpa dig med att bestrida fakturor på varor som du inte handlat eller ge dig ersättning vid eventuell ekonomisk förlust.

Detta är något som rekommenderas starkt då identitetskapningar blir allt vanligare. För att hitta det skydd som kompletterar dig bäst kan du jämföra ID-skydd.