Företagare ofta utsatta för hackerattacker

Svenska företag blir mer och mer sårbara för digitala attacker utifrån. Marielle Hagblad som är mobilsäkerhetsexpert är oroad över det dåliga säkerhetstänket hos företagen skriver Techworld.

Mobila plattformar som utsätts för riktade attacker är något media rapporterar om dagligen. Trots det fortsätter svenska företag att göra sig mer sårbara vilket är något som oroar mobilsäkerhetsexperten Marielle Hagblad.

Under de senaste åren har företagen arbetat med att göra arbetssituationen mer mobil, vilket leder till att jobbinformation som du hämtar i mobilen blandas med hundratals appar utan virusskydd. Något som hackare inte är sena med att förstå och utnyttja.

Idag finns det fyra större angreppsvektorer i de mobila operativsystemen IOS och Android. Applikationsbaserade attacker och nätfiske är de två vanligaste angreppen, följt av enhetsattacker och nätverksbaserade angrepp. I enhetsattacker utnyttjar hackaren operativsystemets sårbarheter för att hacka hela telefonen.

Sociala plattformar ökar risken för företag att bli hackade

Riktade angrepp mot mobiltelefoner startar i princip alltid med social engineering då mobilen är den absolut mest sociala plattform som funnits. Plattformarna som vi använder oss av när vi kommunicerar och interagerar med varandra både i arbetet och privat drivs av att vi använder dem mycket och kontinuerligt.

Helst vill apptillverkarna att vi blandar både arbetsrelaterade konversationer med privata.

Dessvärre tappar de allra flesta sitt kritiska tänkande helt i den mobila världen och använder apparna både till det ena och det andra. Om du får ett nätfiskemail i datorn kan det radera i princip allt på någon sekund.

Trots det klickar vi oss vidare när vi får kanonerbjudanden från den lokala matbutiken eller när en kompis som du inte haft kontakt med på väldigt lång tid länkar till en video som är det absolut roligaste personen ifråga har sett. Vi klickar utan att tänka efter vilket kan få stora konsekvenser.

Avsaknaden av säkerhetsskydd gör mobilen mer sårbar

Nätfisket har gått från mailattacker till att okontrollerat härja bland appar som Facebook Messenger, Whatsapp och Linkedin som de allra flesta använder sig av dagligen både privat och i arbetet.

Idag blir allt fler tjänster mer mobila och arbetssättet blir mer mobilt för allt fler människor vilket kommer leda till att angreppen ökar. Idag är de flesta datorer utrustade med skydd och brandväggar som skyddar från externa intrång.

Dessvärre har mobiltelefonerna inte samma skydd vilket gör dem extremt sårbara då hackare kan komma åt samma information som ligger skyddad på din dator.

Genom att lura användare till att installera plugins eller appar eller att logga in på tjänster som är fejkade kan hackaren lätt göra intrång och ta vad den vill ha. Telefonen är mer sårbar än en dator.

Sysslomansgatan 8
753 11 Uppsala
cross