Gratis ID-skydd

Hur skyddar du dig mot ID-kapning utan att behöva binda upp dig till en betaltjänst? Det finns flera saker du kan göra själv om du vill förebygga en identitetsstöld, som att inte ge ut dina uppgifter i onödan och inte skylta med dem på sociala medier.

Du bör heller inte ha post liggande i brevlådan utan be en granne ta hand om den eller eftersänd om du reser bort. Eller köp en postlåda du kan låsa (om du inte litar på dina grannar)

Du kan också teckna en hemförsäkring där det ingår ID-skydd i hemförsäkringen så att du slipper betala extra för detta. Då ringer du helt enkelt ditt försäkringsbolag om du misstänker ID-stöld.

Kostnadsfria alternativ

I exempelvis Länsförsäkringars och Folksams hemförsäkring ingår gratis ID-skydd vilket innebär att du får telefonhjälp och rådgivning dygnet runt. Länsförsäkringar hjälper även till med att spärra ditt personnummer, ta bort felaktiga betalningsanmärkningar och överklaga beslut.

De kan även bidra med advokatkostnader upp till 240 000 kronor, vilket kan vara till stor hjälp vid besvärliga fall. Det finns fler digitala alternativ till exempel i form av appen Tink, som hjälper dig att ha koll på konton, kort och ditt digitala liv i stort. Swedbank erbjuder också gratis ID-skydd för sina nyckelkunder.

Nackdelar med gratis ID-skydd

När du beställer en speciell tjänst utformad för ID-skydd ingår förebyggande arbete som görs med bevakning av ditt personnummer och i vissa fall digitala uppgifter.

Väljer du ett gratisalternativ kommer du däremot inte bli varnad via e-post eller SMS när något misstänkt händer, vilket gör att det inte går att reagera lika snabbt.

Någon personlig service är heller inte att vänta från gratisappar, då de går ut på att du själv ska kunna ha så mycket koll som möjligt på dina inloggningar.

Skydda dig själv mot ID-kapning

Via Skatteverkets sida kan du anmäla dig till obehörig adressändring vilket är en gratistjänst som förhindrar att någon ändrar din adress utan din vetskap. Skatteverkets ID-skydd innebär att alla ändringar måste göras med e-legitimation.

Även Svensk Adressändring har en tjänst som spärrar för obehörig eftersändning och lagring av post.

Vid stöld kan du också själv spärra kreditkort, göra polisanmälan samt anmäla till försäkringsbolaget.

Att skaffa en digital brevlåda är också smidigt då du inte får någon post hem, all viktig post går istället via en nättjänst som Kivra och du måste logga in med BankID, vilket höjer säkerheten ytterligare.