Hackare utnyttjade svagheten med kryptovalutor

En bild på händer på ett tangentbord

Bedragare snodde åt sig 10 miljoner kronor genom att skriva på kryptovalutornas motsvarighet till en falsk check. Händelsen visar på svagheten med kryptovalutorna och den grundläggande idén om att betalningarna ska kunna genomföras utan en tredje part. 

Det var under torsdagen som NyTeknik rapporterade om hackerattacken som genomfördes under helgen. Bedragare fick med sig 10 miljoner kronor och stölden med hjälp av en signatur på vad som kan kallas kryptovalutornas motsvarighet till en falsk check. Händelsen visar på en av kryptovalutornas svagheter. 

En av de största attackerna mot kryptovärlden

Efter angreppet i våras riktat mot Bitcoin Gold där bedragare stal över 18 miljoner dollar kommer helgens attack mot Coinbase. Under måndagen meddelade Coinbase att de nu fryser all ETC-handel. 

Coinbase är en av de största handelsplatserna för kryptovalutor på nätet och under helgen upptäckte de 12 falska transaktioner beräknade till ett värde på 219 500 ETC, motsvarande 10 miljoner kronor. 

Tror att det rör sig om en 51-procentsattack

Enligt Coinbase säkerhetschef rör det sig säkerligen som en så kallad 51-procentsattack, eftersom bedragare endast lyckas med sådana kupper genom att kontrollera över 50 procent av företagets beräkningskraft.

Attacken utförs genom att bedragaren tar sina kryptopengar till en handelsplats för att växla dem. Men om bedragaren har sett till att hen kontrollerar över minst 51 procent av datorkraften manipuleras loggarna i blockkedjan vilket leder till att pengarna i slutändan aldrig förs över. 

De kommer alltså undan med både pengarna de skulle sälja samt pengarna de växlade till sig. Ett fenomen som kallas för ”double-spending” och som kan jämföras med inlösning av en falsk check. 

Bitcoin skyddade mot attackerna

Kryptovalutorna som anses vara högst på kryptomarknaden, till exempel Bitcoin, är skyddade mot 51-procentattackerna vilket beror på de stora mängder beräkningskraft som krävs. 

Risken är däremot större för aktörer för de mindre valutorna, speciellt efter det senaste årets prisfall och minskade användarskara.