Hackare tog sig in i Vismas nätverk

Man som skriver på tangentbord Kinas underrättelsetjänst hackade IT-bolaget Visma. Foto: F8 studio/Shutterstock.com

Den norska IT-jätten Visma har blivit utsatt för kinesiska hackare som arbetar i Kinas underrättelsetjänst. Enligt Reuters har målet varit att få tillgång till företagshemligheter från Visma skriver Breakit.

Kinesiska hackare som arbetar för Kinas underrättelsetjänst har tagit sig in i nätverket hos den norska IT-jätten Visma. Syftet har varit att få tillgång till företagshemligheter från Vismas kunder.

Attacken var en del av ett globalt angrepp

Enligt säkerhetsbolaget Recorded Future var attacken mot Visma en del av det globala angreppet som skedde mot företag i flera länder i väst under december månad.

Syftet med attacken ska ha varit att komma åt företagshemligheter och immaterialrättsliga tillgångar. Avsändare för Operationen som går under namnet Cloudhopper ska vara Kinas säkerhetsdepartement. Pekings representanter har dock avfärdat all inblandning.

Cybersäkerhetsbolag och regeringar har blivit varnade

Säkerhetsbolag i cybervärlden och västerländska regeringar har enligt Reuters sedan 2017 blivit varnade för Cloudhopper vid flera tillfällen. Flera stora företag i västvärlden som Hewlett Packard Co och IBM har tidigare drabbats av dessa attacker. Troligen är det fler stora bolag som utsatts för samma angrepp men mörkertalet är stort.

Enligt Visma själva valde man att gå ut offentligt med cyberattacken för att öka vetskapen och kännedomen om riskerna.

Visma förenklar och effektiviserar företag

Visma som grundades 1996 består av många bolag som erbjuder produkter och tjänster som förenklar, digitaliserar och effektiviserar företag både i privat och offentlig sektor. Visionen är att vara ledande i automatiseringen av affärsprocesser. I Europa och Norden har Visma över 900 000 kunder och bolaget omsatte nästan 12 miljarder kronor under förra året.