Hackarnas favoritlösenord – dessa ska du undvika

en penna och en lapp med lösenordet 123456 ligger på ett tangentbord Sifferkombinationen 123456 toppar listan på vanliga lösenord och används på 23,2 miljoner konton.

Väldigt många internetanvändare använder fortfarande lösenord som är mycket enkla för hackare att gissa, skriver Techworld. En brittisk analys av vilka lösenord som knäckts vid dataintrång visar att framför allt uppenbara sifferföljder används på miljontals konton. National Cyber Security Centre uppmanar internetanvändare till att vara kreativa med sina lösenord.

National Cyber Security Centre är en säkerhetsmyndigheten i Storbritannien. De har i en analys visat att det finns en uppsättning vanliga lösenord som ofta förekommer vid dataintrång, och alltså extra lätta för hackare att knäcka.

Analysen har gjorts på 100 000 lösenord som ofta återkommer i dataläckor, eller delats och sålts på nätet av hackare.

Förnamn, sportklubbar och sifferföljder är vanliga lösenord

Bland dessa finns lösenord som utgår från vanliga förnamn, ofta användarens eget namn. Även sportklubbar är vanligt som lösenord, liksom bokstäver och siffror som ligger i följd på tangentbordet.

Allra vanligast är det simpla lösenordet 123456, som används på hela 23,2 miljoner konton. Bland de 50 lösenord som flest människor använder är också upprepningar av samma siffra ofta förekommande, såsom till exempel 555555.

Det är också vanligt att användare har samma lösenord av den här typen på flera av sina konton, vilket öppnar för att hackare som får tillgång till en tjänst också kan komma åt andra tjänster.

Välj kreativa lösenord som är minnesvärda för dig, men svåra att gissa

Dr Ian Levy som är teknisk chef på National Cyber Security Centre varnar för att återanvända lösenord, i en kommentar till ZDNet. Han menar också att man ska tänka till en extra gång innan man väljer lösenord som ska skydda känsliga uppgifter.

– Att använda svårgissade lösenord är ett starkt första steg och vi rekommenderar att använda tre ovanliga men minnesvärda namn. Var kreativ och välj ord som är minnesvärda för dig, så kan människor inte gissa sig till ditt lösenord.