Skydd mot ID kapning

Skimming av kreditkort är ett vanligt sätt att bli ID-kapad påEn ID-kapning innebär att någon kommer över ditt personnummer, dina adressuppgifter samt använder informationen för att beställa varor och tjänster i ditt namn.

Det kan också innebära att abonnemang tecknas utan din vetskap, samt att du betalar för tjänster och varor som du aldrig får ta del av.

Bedrägeriet börjar ofta med att en obehörig person får tillgång till dina kreditkortsuppgifter samt ID-handling.

Dessa handlingar bör alltså förvaras på en säker plats och endast användas när du verkligen behöver dem. Alternativt kan bedragaren skapa ett falskt ID-kort i ditt namn.

Hur tänker en ID-kapare?

Eftersom personnummer är relativt enkelt att komma över idag är det oftast här som ID-kaparen börjar. En ID-kapare är också mest intresserad av personer med en stabil ekonomi, med en stadig inkomst och inga betalningsanmärkningar, där det finns möjlighet att handla på kredit.

Kaparen kan begära ut uppgifter från olika myndigheter och därefter bedöma om du är ett intressant objekt.

Ser personen att det är möjligt att ta krediter i ditt namn kommer första steget vara att göra en adressändring så att allt bedragaren beställer kommer till den personens adress.

Bedragaren kan nu börja handla på faktura tills kreditbolagen börjar ana misstankar och det inte går att få ut mer kredit.

Hur märker jag om jag är drabbad – om nån kapat min identitet?

I värsta fall upptäcker du ID-kapningen när fakturor och inkassokrav börjar komma till din riktiga adress.

Då kaparen inte kan få ut mer pengar ändras adressen oftast tillbaka lägligt till det är dags att börja betala.

I takt med att ID-kapningar börjar bli mer vanligt än cykelstölder finns dock numera åtgärder och mer kunskap om hur kapningar kan undvikas.

Du kan också upptäcka kapningen tidigare genom exempelvis transaktioner du inte gjort och genom att du får en kreditupplysning skickad till dig.

Tips för att undvika ID-kapning

Idag finns en hel del förebyggande tjänster som gör det mycket svårare för en ID-kapare att ändra dina uppgifter. Till att börja med finns Skatteverkets tjänst Spärr för Adressändring som gör att informationen endast kan ändras via e-legitimation.

Genom gratisappar kan du lättare ha koll på din ekonomi och kreditupplysningar, men även hemförsäkring och försäkringsbolag som UC erbjuder ID-skydd. Genom digital brevlåda undviker du helt problematiken med adressändring då du får all post digitalt.

Företag som erbjuder skydd

UC, WeZafe, Tryggsam och MySafety är några företag som erbjuder ID-Skydd.