MySafetys Sifo-undersökning: ID-kapningar ökar kraftigt

En bild på fingrar på ett tangentbord Allt fler människor får sina identiteter stulna.

Antalet ID-kapningar har ökat med 21 procent från 2017. Under det senaste året drabbades 237 000 personer. Det visar MySafetys årliga Sifo-undersökning.

Den 17 oktober lanserade MySafety Försäkringar sin årliga Sifo-undersökning. Undersökningen redovisar statistik angående ID-kapningar i Sverige och visar att det sedan 2017 har skett en ökning omfattande 21 procent.

237 000 har drabbat av en ID-kapning under det senaste året

Under det senaste året har ID-kapningarna drabbat 3,3 procent av undersökningens respondenter. Sett till hela Sveriges befolkning innebär det 237 000 drabbade personer. Antalet drabbade har alltså ökat med 21 procent jämfört med 196 000 personer under 2017.

Kommunikationschefen på MySafety Försäkringar, PA Prabert, menar att det tyvärr bara är att konstatera att utvecklingen av ID-kapningarna bara fortsätter att ta sig framåt. Det är utan underdrift dagens vanligaste brott och både åklagare och polis står ofta handfallna inför problematiken.

ID-kapningen riskfri för brottslingarna

Först under 2016 började ID-kapningar klassas som brottsliga och endast i fem fall har brottslingarna blivit fällda för olovlig identitetsanvändning. Samtidigt fortsätter både anmälningar och utsatta att öka i antal.

PA Prabert menar vidare att brottet ID-kapning förefaller vara ett brott utan risker för ID-kaparna. Risken för brottslingarna bli gripna är väldigt liten då genomförda anmälningar läggs ned i snabb takt, bevis till trots.

Polisen och åklagarna behöver samarbeta med näringslivet för att de drabbade inte ska behöva stå ensamma, menar PA Prabert.

Fyra personer per minut utsätts för ID-kapningsförsök

MySafety har i årets undersökning också valt att titta på hur ofta människor utsätts för försök till ID-kapning. Under 2017 var det nästan 30 procent av de tillfrågade som blivit kontaktade av någon som velat ha tag i personens personuppgifter i ID-kapningssyfte.

Siffran betyder närmare att det under föregående år drabbat över två miljoner personer och omräknat till tid omkring fyra ID-kapningsförsök varje minut.

–Siffran är förstås smått chockerande. Sätter man det i relation till hur många som i slutändan drabbas och hur liten risken är för de som försöker att åka fast är det här utan tvekan ett av de absolut största problemen vi har sett till ekonomisk brottslighet i Sverige i dag, säger PA Prabert.