Agera ID-smart, även under julen

Agera ID-smart

Julen nalkas och för många väntar en välbehövlig ledighet. Några som däremot inte tar julledigt är bedragarna. Under jul- och nyårsledigheten är det minst lika viktigt att agera ID-smart och vara medveten om de vanligaste tillvägagångssätten för att utsättas för kreditbedrägerier och identitetskapningar.

Varje år sker det över 100 000 ID-kapningar i Sverige och allt vanligare är det att personer krävs på betalning av varor och tjänster de inte köpt.

Inför julen 2018 vill UC uppmana till ett ID-smart agerande och bidra till att öka medvetenheten kring vanliga tillvägagångssätt för vid kreditbedrägerier och identitetskapningar.

– Vi på UC kommer ofta i kontakt med personer som har blivit drabbade av en identitetskapning eller kreditbedrägeri. Det är med bestörtning vi tar emot samtalen och vi vill verkligen uppmana till att agera ID-smart.

Man bör inte tveka att kontakta oss eller några av våra kollegor i branschen om man misstänker en eventuell ID-kapning. Då kan vi agera tillsammans så snabbt det går, säger Johanna Wink, ansvarig för UC ID-skydd.

7 tips som gör dig ID-smart i juletider

 1. Säg inte ditt personnummer högt i butiken
  Ditt personnummer är en värdehandling. Undvik därför att säga det högt i butiken, man vet aldrig vem som lyssnar.
 2. Håll koll på din plånbok
  Det kan låta självklart, men var uppmärksam och håll koll på din plånbok. Med ditt ID-kort eller körkort i beslag kan en bedragare åstadkomma mycket skada.
 3. Lås din profil i sociala medier
  Ska du ut och resa under julledigheten? Självklart ska du visa härliga bilder för dina vänner men med en låst profil ser du till att eventuella bedragare inte ser att du är bortrest.
 4. Ska det snöa när du är bortrest?
  En oskottad uppfart är ett tydligt tecken på att du är bortrest, så om du har möjlighet, be din granne skotta uppfarten så ser det ut som att du är hemma.
 5. Använd timers på lampor och ljusstakar
  Detta har du säkert tänkt på, men om inte så är timers på lampor och ljusstakar perfekt för att få det att se ut som att du är hemma.
 6. Sätt lås på din brevlåda
  Sätt ett lås på din brevlåda så att endast du får tillgång till din post. Ett vanligt sätt för bedragare som kapat någons identitet är att beställa saker i ditt namn och sedan gå och fiska upp avi:n från din brevlåda.

  Ett lås gör det lite svårare för bedragare att lyckas med detta!

 7. Lämna inte ut lösenord eller BankID
  Ett bedrägeri som har ökat mycket den senaste tiden. Någon ringer upp och påstår sig vara från banken och ber dig logga in på ditt BankID. Lämna aldrig ut lösenord eller BankID-uppgifterom någon vill det. En seriös aktör ber aldrig om det.

Läs mer och ta del av alla jultips på minuc.se/jul.