Skydda dig mot identitetsbedrägerier på sociala medier

Kvinna riskerar identitetsstöld via sociala medier

Allt fler bedragare som använder falska identiteter uppdagas. Senast i den växande listan av deras metoder är sociala medier. Under 2017 har flera rapporterats att nära vänner och familjs konton har blivit stulna för att sedan användas för att lura till sig personuppgifter och pengar.

Identitetsstölder allt vanligare

ID-stölder har blivit ett riktigt trendbrott och det har blivit allt vanligare i Sverige. Att bedragarna konstant utvecklar nya metoder gör att brotten blir allt svårare att genomskåda. Tidigare har öppna nätverk använts för ID-stölder och nu har alltså även sociala medier blivit ett instrument för brottslingarna. Det nya tillvägagångssättet innebär att någon stjäl en väns eller familjemedlems konto på något socialt media och sedan använder det för att lura dig på pengar eller personuppgifter.

Tänk på! Låna aldrig ut pengar eller ge dina personuppgifter till någon utan vidare bekräftelse.

Vanligtvis går bedragarnas historia ut på att man har hamnat i en nödsituation och behöver pengar överförda till ett konto. För den som får ett sådant meddelande gäller det dock att ha is i magen och få ytterligare bekräftelser på att historian faktiskt stämmer.

Undvik identitetsstölder genom ID-skydd

Oavsett hur du blir kontaktad eller utsatt av en bedragare så kan konsekvenserna av en identitetsstöld bli katastrofala. Dels kan det ge upphov till stora skulder då bedragaren kan ta flera lån i ditt namn. Det kan även innebär att du får svårt att ansöka om nya lån då din kreditvärdighet försämras. För att undvika att hamna i denna situation finns det flera saker att tänka på:

  1. Använd säkra nätverk. När du surfar kan du vara mer känslig för bedragare än du tror. Om du använder dig av oskyddade nätverk kan dina uppgifter lätt läcka och komma i orätta händer.
  2. Lämna aldrig ut dina uppgifter. En grundregel för att undvika bedrägerier är att aldrig lämna ut sina privatuppgifter utan vidare bekräftelse. Är det exempelvis någon som påstår sig ringa från ett företag, så ring själv tillbaka till deras riktiga telefonlinje för att bekräfta detta.
  3. Var skeptisk. Oavsett om du blir kontaktad på gatan eller på Facebook gäller det att vara skeptisk till en början. Verkar personen legitim? Är det någon du känner sedan innan, så låter det som den personen? Har du anledning till att misstro det du hör kan det mycket väl vara ett försök till bedrägeri.
  4. Teckna ett ID-skydd. Genom att teckna ett ID-skydd så får du hjälp både innan och efter din identitet blir stulen. Exempelvis kan du få juridisk hjälp med att ogiltigförklara fakturor och överklaga beställningar.

Genom att följa dessa fyra enkla steg minimerar du risken att bli utsatt för ett bedrägeri. Genom att teckna ett ID-skydd får du dessutom ett skydd både före och efter om du faktiskt skulle drabbas.