Så kan en identitetsstöld försätta dig i en skuldfälla

Allt fler blir idag bestulna på sin identitet. Det de kriminella som begår dessa brott gör är ofta att ta snabblån, teckna abonnemang och dylikt. De handlingar som tas i ditt namn kan ge stora konsekvenser för den som drabbas. Snabblån som tas avskrivs ofta inte, även om ärendet är polisanmält. Det här innebär att många tvingas betala fordringar från bolagen, fordringar och skulder som kan uppgå till tiotusentals kronor.

En identitetsstöld är ett allt vanligare brott

Identitetsstölder ökar allt mer i omfattning. Det här tros bero på hur enkelt brottet är i jämförelse med ett rån eller liknande. Straffvärdet för identitetsstölder är inte heller högt och många blir aldrig dömda. Det här i kombination med att allt fler hanterar sina personliga uppgifter slarvigare exempelvis på internet gör att det blivit ett ”trendigt” brott för de som vill tjäna snabba pengar. När de väl tagit din identitet kan de enkelt gå via snabblån företag och liknande för att göra kontantuttag i ditt namn.

Konsekvenser blir allvarliga för den drabbade

För den som drabbas av en identitetsstöld kan konsekvenserna bli mycket allvarliga. De skulder som du sätts i avskrivs ofta inte, då företagen annars förlorar sina pengar. Går företaget som lånat pengarna i konkurs så kommer fordringarna gå till ett annat företag med ännu mindre intresse av att skriva av skulden. Det är med andra ord mycket svårt att få sin skulder avskrivna. Det som många måste gör är att slutbetala de lån som bedragaren tagit.

Tänk på! Många måste betala den skuld som bedragaren tagit i den stulna identiteten, en förlust på tusentals kronor.

Just det här hände en kvinna under 2016, personen som stulit hennes identitet hade lånat flera tusen kronor i hennes namn. Företaget skrev inte av skulden och den togs senare över av ett annat företag som inte heller skrev av den. Hon fastnade därmed i en lånefälla utan att själv tagit ett enda lån – där hennes enda alternativ blir att betala.

Du kan skydda dig genom identitetsskydd

Eftersom att det är mycket svårt att komma åt den här typen av kriminalitet är det enklaste alternativet att skaffa ett skydd privat. Idag finns det flera företag som arbetar aktivt med att skydd din identitet. Tre av dessa företag är Tryggsam, MySafety samt UC ID-skydd. Vad företagen erbjuder skiljer sig åt, men generellt förebygger dom, ersätter och driver processen åt dig. Det här kan ske genom att de exempelvis varnar varje gång en handling undertecknas med din identitet. Skulle det sen vara så att din identitet blir stulen ersätter de skadan upp till ett visst belopp och driver även den juridiska processen åt dig. Det här ger ett omfattande skydd som kan vara av allra största vikt ifall man blir utsatt för den här typen av brott.