Identitetsstölder via öppet Wi-Fi allt vanligare

kvinna använder öppet wifi

För dig som använder öppet Wi-Fi när du är utomlands eller på stan kan det vara dags att tänka om. Under de senaste åren har tusentals kreditkortsuppgifter och liknande läckt ut och en trolig orsak är användandet av öppna nätverk.

När du ansluter dig till ett öppet nätverk har du oftast ingen kryptering av data som skickas ut vilket gör det enkelt för hackare att stjäla dina uppgifter. Men det kan även röra sig om ”falska” nätverk där någon övervakar all trafik som skickas.

Ett sätt att undvika att drabbas av identitetsstölder är att teckna ett så kallat ID-skydd som hjälper dig före, under och efter någon stjäl din identitet. Om du använder ett VPN så kan du enkelt skydda dig själv.

Identitetsstölder blir allt vanligare

Denna typ av brott blir att vanligare. Det är inte enbart via öppna nätverk denna typ av brott sker, men de misstänks ligga bakom flera av dessa. För att undvika dessa brott finns det flera saker att tänka på. När det gäller öppna nätverk är det enklast att inte ansluta sig till dessa.

Men för andra former av identitetsstöld kan det vara mycket svårt att undvika. Ett ID-skydd kan vara till mycket stor hjälp om du får din identitet stulen. Idag finns det flera olika skydd på marknaden och det är därför smart att jämföra ID-skydd innan du tecknar ett.

Öppna Wi-Fi nätverk är oftast osäkra

För vissa kan det komma som en överraskning hur oskyddade vissa anslutningar är. I verkligheten är det dock ett faktum att allt flera drabbas av identitetsstölder när de ansluter sig till dessa nätverk.

För att undvika att drabbas av denna typ av brott finns det en del saker att tänka på. Dels bör du alltid undvika att ansluta dig till dessa nätverk och istället enbart ansluta sig till nätverk som har lösenord eller att använda sin mobildata.

Tips! För att undvika denna typ av brott är det enklast att inte ansluta sig till dessa nätverk.

För att säkerställa att dessa brott inte sker kan det även vara klokt att använda ett ID-skydd som ger dig hjälp både före och efter en identitetsstöld.

Ett identitetsskydd kan hjälpa dig vid brott

Att ha ett identitetsskydd kan hjälpa dig på flera sätt. Dels erbjuder flera av aktörerna som exempelvis Mysafety eller UC förebyggande åtgärder i form av konstant övervakning av ditt personnummer.

Det innebär att du lättare får syn på om någon använder din identitet olovligt. De förebyggande åtgärderna är oftast viktigast. Där innefattas även att ha en säker hantering av dina personuppgifter och din bankuppgifter.

De förebyggande åtgärderna är oftast viktigast. Du själv har även ett stort ansvar att hålla din person och bankuppgifter säkra.

ID-skydd erbjuder utöver detta ofta även juridisk och ekonomisk hjälp efter att ett brott har begåtts. Det kan vara till stor hjälp då det ofta är komplicerade juridiska processer för att säga upp de avtal och liknande som kan ha tecknats i ditt namn.

Att ha möjlighet till ekonomisk ersättning kan även det hjälpa om exempelvis ditt bankkonto har blivit tömt.

Alla dessa olika skydd som erbjuds kan vara mycket användbara om du skulle få din identitet stulen.