Storsäljande mobilen har säkerhetslucka

Storsäljaren och flaggskeppet Oneplus 6 nådde marknaden för bara någon månad sedan och lovordades av många. Nu har man dock upptäckt en säkerhetsbrist som gör det möjligt för vem som helst att komma åt alla data i telefonen.

Oneplus senaste modell har av flera personer ansetts vara en av de bättre Android-telefoner på marknaden just nu. Men när det kommer till säkerhetsaspekten har mobilen inte fått lika bra kritik. Nu har ytterligare en säkerhetslucka upptäcks.

Det är företaget Edge Security som har upptäckt bristen som gör det möjligt att starta telefonen från en systemavbild. En systemavbild är som en kopia av operativsystemet, innehållandes alla filer och program.

I vanliga fall raderas innehållet i mobilen då en extern systemavbild startas, men inte i Oneplus 6. Det innebär att en angripare kan komma över innehållet i mobilen, förutsatt att man har tillgång till den i ett par minuter.

Oneplus arbetar för att åtgärda säkerhetsbristen

Oneplus är själva medvetna om säkerhetsluckan. Man arbetar just nu med en uppdatering som ska åtgärda problemet. I ett uttalande säger man att man tar säkerheten på största allvar.

De personer med en Oneplus 6 behöver dock inte vara oroliga att en uppdatering ska dröja. Det mesta tyder på att det kommer ske rätt snart. Om inte riskerar den kinesiska mobiltillverkaren att hamna i problem med rättsväsendet.

Inte första gången mobiltillverkaren hamnar i blåsvädret

Mobiltillverkaren har en tendens att titt som tätt hamna i blåsvädret. Flera gånger tidigare har man kritiserats för säkerheten i sina mobiler. I slutet av förra året upptäcktes bland annat att Engineermode, vilket är ett utvecklingsverktyg, fanns förinstallerat på mobiler som fanns ute till försäljning.

Och så sent som i januari upptäckte man att man utsatts för ett intrång där kreditkortsuppgifter läckt ut.

Oneplus har även kritiserats för sin support som många anser bristfällig, samt att man fuskat med benchmarktester.

Sysslomansgatan 8
753 11 Uppsala
cross