Mobilköpare utsatta för stort kortbedrägeri

Kvinna håller telefon

Mobiltillverkaren OnePlus med svenske Carl Pei som grundare har stött på problem. Hundratals kunder har drabbats av kortbedrägeri i samband med köp på företagets hemsida. All kreditkortsbetalning är för tillfället inaktiverad.

Hundratals kunder utsatta för kortbedrägeri

Över 200 av OnePlus kunder har utsatts för kortbedrägeri i samband med köp på hemsidan. En kund informerades av sin bank att någon försökt använda kortet för köp på Walmart till ett värde av 6000 kronor.

Totalt handlar det om bedrägliga avgifter som sträcker sig mellan 400 till 24 000 kronor. Vissa bedrägerier inträffade redan för ett år sedan.

Händelsen utreds just nu och drabbade personer uppmanas att kontakta sina banker.

– Om du misstänker att dina kortuppgifter har utsatts för risk, kolla dina kortutgifter och kontakta din bank för att lösa alla suspekta kostnader, skriver en talesperson för OnePlus, på företagets hemsida.

Säkerhetsföretag misstänker betalningsplattform som den svaga länken

Exakt hur angreppen har gått till är ännu oklart. Säkerhetsföretaget Findus som upptäckte angreppet misstänkte att felet låg på betalningsplattformen Magento eCommerce. Just Magento eCommerce har nämligen tidigare blivit utsatta för angrepp. OnePlus tillbakavisade dock detta omgående.

– OnePlus.net var från början byggt på Magento eCommerce-plattformen. Men sedan 2014 har vi byggt om hela vår hemsida med egen kod, och kreditkortsbetalningar implementerades aldrig i Magentos modul överhuvudtaget, skriver företaget på sin hemsida.

OnePlus stänger ned kreditkortsbetalning

OnePlus har vuxit sig stora på marknaden under kort tid. Framgångarna beror dock inte bara på produkten i sig, utan även att de kan hålla ett lågt pris. Detta kan göras då företaget inte har någon fysisk butik utan all försäljning sker på nätet. Intäkterna ser dock ut att få sig en törn nu då företaget valt att inaktivera all kreditkortsbetalning på sin hemsida. Det uppges dock bara vara temporärt i samband med utredningen.

– Vi undersöker alternativa säkra betalningsmöjligheter i samarbete med olika tjänsteleverantörer, skriver företagets talesperson.

Under tiden tar OnePlus emot betalningar genom PayPal.

Svensken bakom mobiljätten

Bakom mobilföretaget står en svensk, företaget är nämligen grundat av Pete Lau och svenske Carl Pei. Pei kom till Sverige från Kina som sexåring men efter att ha hoppat av från Handelshögskolan 2011 flyttade han tillbaka till Kina och tillsammans med Pete Lau grundades företaget 2013. Målet har varit att bli en av tre stora jättar inom mobilmarknaden.

Företaget hade massiva framgångar under sitt första år och omsatte 2,5 miljarder kronor. Intresset för OnePlus blev enormt och mobiltillverkarens andra modell förhandsbokades av över en miljon människor.