MySafety prisade årets nätänglar – här är vinnarna

Årets nätängel 2018 har utlysts och hennes namn är Lovette Jallow, känd bland annat som grundare för Instagram-profilen @blackvogue_se. Hon prisas för sin kamp mot vita skönhetsideal och mottog 50 000 kronor från MySafety, som står bakom priset.

Galan började anordnas av MySafety och Nyheter24 redan år 2015. Syftet är att uppmärksamma de som ansträngt sig för att förbättra klimatet på nätet, och som kämpar för jämlikhet på olika sätt.

Vinnare och andra deltagare nominerades av svenska folket. I juryn sitter ledningen för MySafety, samt samarbetspartners från bland annat Familjeliv.se och Com Hem.

Vinnaren av största priset är Lovette Jallow - Black Vogue

Vinnaren av huvudkategorin Årets Nätängel 2018 blev Lovette Jallow. Hennes mest uppmärksammade prestation är Instagram-kontot @blackvouge_se, där normen av ett vitt skönhetsideal kritiseras.

Sedan profilens framgång har hon även lanserat en videoblogg på Youtube med namnet Lovette's House of Style. Hon har också författat en bok på samma tema med titeln Black Vouge: skönhetens nyanser.

Kvalifikationerna för priset är att stå upp mot hat och hot, och att aldrig backa i kampen mot sexism, rasism och orättvisor. Jallow fick som vinnare 50 000 kronor och ett konstverk gjort av Daniel Jouseff.

Underkategorier för gaming, junior och media

Utöver huvudpriset prisades även vinnarna i tre underkategorier - gaming, junior och media.

I kategorin gaming vann Female Legends och dess grundare Liza Lind och Lillie Klefelt. Female Legends är ett spelcommunity för tjejer, som enligt grundarna ofta känner sig exkluderade i e-sportsammanhang.

Maya Runhagen kammade hem första platsen i kategorin junior. Med sina blotta 10 år föreläser hon för andra unga om mobbing baserat på sina egna erfarenheter. Hon utlystes även tidigare i år som Årets ungdomshjälte av Aftonbladet.

Dubbad till förkämpe för demokrati och yttrandefrihet vann Eskilstuna-kuriren i kategorin media. Som motivering gavs det faktum att de inte ryggande för att granska anti-demokratiska rörelser som inte vill bli granskade.

Sysslomansgatan 8
753 11 Uppsala
cross