MySafety gör näthatsförsäkring gratis för barn

MySafetys kommunikationschef MySafetys kommunikationschef PA Prabert menar att barn behöver hjälp på nätet. Foto: PA Prabert/Pressbild, MySafety

MySafety har lanserat en näthatsförsärking för att hjälpa unga att ställa ansvariga mobbare inför rätta. Skyddet är gratis för alla svenskar under 18 års ålder, och den lanserades i samband med galan Årets nätängel 2018.

Försäkringsbolaget MySafety har hittills enbart ägnat sig åt ID-skydd, men ska nu ägna sig åt ungdomsskydd. Lanseringen av den så kallade näthatsförsäkringen skedde i samband med deras gala Årets Nätängel.

Försäkringen kommer att vara tillgänglig för alla svenskar under 18 år, förutsatt att försäkringen signeras med målsmans tillstånd. Samtliga aspekter av försäkringen kommer att vara kostnadsfria.

Anledningen till initiativet uppger man vara att nätkulturen står inför en förändring. De som blir mobbade fick tidigare en fristad när de kom hem. Med dagens teknik kan de dock nås av mobbare via chatter, sociala medier och diverse bilddelningsappar.

Det är just dessa saker som näthatsförsäkringen ska motverka.

Näthatsförsäkring hjälper ungdomar att vidta åtgärder

Näthatsförsäkringen kommer att innebära ett flertal åtgärder för att förbättra den utsattes situation.

Ungdomen ges en kontaktperson att prata med, för att minska risken att ärenden faller mellan stolarna. Även samtalsstöd och juridisk rådgivning ges, om kränkningarna är grova nog.

Utöver det erbjuder man rensning av kränkande material, vilket innebär att det barn som utsätts inte själv behöver kontakta olika hemsidor. Materialet dokumenteras även i volym och omfattning.

Därefter, om tillräckligt med bevis kan samlas, tas saken till domstol. Där erbjuds målsägande ett rättsskydd på en miljon kronor.

– Vi kan ge den kvalificerade hjälp som behövs om någon drabbas. Självklart hade vi helst sett att den här typen av skydd inte skulle behövas men som situationen ser ut tror vi att det behövs hjälp, säger kommunikationschef PA Prabert från MySafety.

Höll nyligen även gala för Årets nätängel

MySafety tycks ha ett gediget engagemang för att göra världen till en trevligare plats. För bara några veckor sedan anordnade de sin årliga gala och delade ut pris för Årets nätängel 2018.

Huvudpriset gick till Lovette Jallow och kontot Blackvogue_se. Vidare belönades även en junior vid namn Maya, som stod upp mot sina mobbare genom att föreläsa om problemet.