880 000 kortuppgifter stulna efter dataintrång på resesajt

skriver på en dator

Ett ångerfyllt Orbitz går ut med nyheten om att 880 000 kunders personuppgifter kan vara i fel händer. Företaget utlovar åtgärder till de som har drabbats. Skadan kan dock redan vara gjord.

Att konfidentiell information stjäls är inget nytt. Dessa digitala inbrott sker dock allt mer diskret. Det senaste stora informationsintrånget skedde hos bokningssidan Orbitz, vilka upptäckte en stor brist i sin säkerhet i år. Bristen avser en läcka i slutet av 2017, men de har även tidigare haft problem med att skydda känslig information.

Nästan 900 000 resenärer kan vara ID-kapade

Den första mars i år gick den digitala resebyrån Orbitz ut med att en misstänkt informationsläcka upptäckts. Hackaren hade genom denna fått tillgång till 880 000 kunders uppgifter. Dessa inkluderade namn, kortuppgifter, födelsedatum, telefonnummer, hemadress, e-postadress samt kön. Det berättar Orbitz för Gizmodo.

Under det sista kvartalet av 2017 uppskattades hackaren ha tillgång till informationen. Den 22 december åtgärdades problemet. Lyckligtvis hade sidan inte register på kundernas personnummer eller detaljer kring fysiska ID-handlingar som pass eller körkort. Dessa var därför säkra från attacken.

Orbitz utlovar hjälp till de drabbade

Sedan incidenten har sidan uppdaterats, och Orbitz är noga med att påpeka att den nya versionen av sidan inte var inblandad i läckan. De ber dock om ursäkt i ett uttalande på sin hemsida. Hjälp utlovas även i form av ID-skydd utan någon kostnad till de som blivit drabbade.

Sidan ägs av Expedia, och deras syften är ungefär desamma. Sidorna hjälper kunder att boka flyg, hotell, aktiviteter och transport inför utlandsvistelser. Den hanterar därför stora mängder personlig information åt sina kunder.

2016 var Expedia i blåsväder, då en anställd lyckades hacka sig in i interna databaser och stjäla viktiga företagshemligheter.

ID-handlingar är modernt stöldgods

För varje år som går finns allt större del av människors liv digitalt. Dessutom blir informationen om dem och deras liv mer värdefull. Den kan då antingen säljas vidare eller användas till så kallad ID-kapning.

Därför är det viktigare än någonsin att hålla hårt i ID-handlingar och personuppgifter. Ett bra sätt att skydda sig på är att registrera sig för olika typer av ID-skydd. Tjänster inom det går att få genom Skatteverket, försäkringsbolag och privata aktörer. Inget skydd är fullkomligt, men det optimala är en kombination av samtliga.