Personlighetstester på Facebook kan leda till ID-stöld

Att göra personlighetstester på Facebook är det få som tror är farligt. Men faktum är att om du inte är tillräckligt försiktig finns risken att utsättas för identitetsstöld. Många frågor är nämligen utformade för att ge förövaren viktig information om dig själv.

Frågorna du svarar på används som säkerhetsfrågor

Av alla Sveriges Facebookanvändare är det nog många som någon gång gjort något form av personlighetstest på den sociala medier-plattformen. För visst är det intressant att veta vad man är för typ av person. Men det gäller samtidigt att vara på sin vakt, skaparna bakom testerna har inte alltid för avsikt att roa användarna. De vill få information om dig och dina intressen, vad du gillar för sidor och vilka grupper du är med i. Men de får även information om vilka dina vänner är. Allt detta för att sedan kunna sälja informationen till företag som kan skicka reklam till dig. För att slippa detta är det viktigt att läsa det finstilta, där framgår ofta information om att uppgifterna kan användas i andra syften.

Men det finns även de med ett rent kriminellt syfte. Frågor som ”Vem var din bästa vän under barndomen?”, ”Vad hette ditt första husdjur?”, eller ”Var föddes du?” är sådana frågor många använder som säkerhetsfrågor när de skapar bankkonton. Därför är det även väldigt intressant för brottslingarna att få den informationen.

Att besvara sådana frågor innebär att någon sitter på andra sidan av frågeformuläret och samlar in datan för att använda den emot dig. Och när informationen väl är ute på internet är det väldigt svårt att få bort den.

Skydda dig genom att ljuga

Det finns dock flera saker man kan göra för att skydda sig från att bli utsatt för identitetsstöld. Först och främst kan du ljuga när du fyller i dina säkerhetsfrågor, om du till exempel ska öppna ett bankkonto. Genom att ljuga förhindrar du möjligheterna för en förövare att få tillgång till dina uppgifter.

Utöver det kan man teckna ett ID-skydd. Du kan då få hjälp att undvika att få din identitet stulen.

Skulle du trots allt misstänka att du blivit utsatt, antingen genom att du fått ett mejl som ser konstigt ut eller att utdrag gjorts från ditt kort som du inte känner igen, är det viktigt att du kontaktar din bank på en gång.