Polisen släpper inspelning av id-bedrägeri

Äldre måltavlor för bedrägeri Äldre är vanliga måltavlor för den här typen av bedrägeri, enligt Polisen.

En inspelning är släppt på Polisens hemsida av vad som misstänks vara ett misslyckat bedrägeriförsök. Bedragaren försöker få en äldre man att logga in på sin bank via bank-ID. Polisen råder nu alla att vara försiktiga, och att aldrig använda e-legitimation på uppmaning.

Polisen släppte för drygt två veckor sedan en inspelning för ett förmodat försök till ID-kapning. Ljudfilen finns tillgänglig på Polisens hemsida i ett försök att varna andra.

Offret är en äldre man, vilka i likhet med personer med funktionsnedsättning är en vanlig måltavla för dessa bedrägerier.

Inte ett ovanligt tillvägagångssätt

Lyckligtvis förstår mannen som tar emot samtalet att något inte är som det ska och börjar spela in. Bedragaren försöker först att gissa sig till vilken bank han är kund hos. Därefter försöker han dölja att han inte visste vilken bank han skulle ringa från.

Taktiken är inte ovanlig, då det dessvärre är det många bedragare som vet att man tenderar att lita på sin bank. Med tillgång till ditt bankkonto har de tillgång till hela din ekonomi, och kan föra över dina besparingar precis var de vill.

Rådet från polisen: Uppge aldrig bank-ID på uppmaning

Många problem kommer av att att avsändaren är densamma oavsett vem som försöker att logga in på din internetbank. Det gör att du när du signerar inte kan avgöra.

Legitimera dig därför aldrig med e-legitimation på någons uppmaning per telefon. Vill de identifiera dig kommer de att göra det på ett säkert sätt.

Skydda dig med kunskap

Det bästa skyddet är kunskap. Läs mer om hur man skyddar sig från telefonbedrägeri, och läs Polisens råd kring identitetsintrång.

Viktigt att tänka på är att ingen seriös bank ringer dig per telefon och försöker tvinga dig att använda e-legitimation.

Är du det minsta osäker – lägg på. Vill du dubbelkolla så ring själv upp din banks kundtjänst och fråga.