Skydda dig mot ID-stölder i sommar

Kvinna skyddar sig mot id-stölder på semestern

ID-stölder har på senare tid blivit det vanligaste brottet i Sverige med mer än 320 personer per dag som får sin identitet stulen. Utvecklingen är mycket oroande och man tror inte att brotten minskar under denna sommar. Därför kan det vara mycket nyttigt att veta hur de flesta av den här typen av brott begås.

Vanligast är inköp med ett stulet kort

Den vanligaste formen av ID-kapning är då någon tar en annan persons kortuppgifter för att göra inköp och ta ut stor summor pengar.

Det har vanligt utomlands men är nu även vanligt förekommande i Sverige. Teknikerna varierar beroende på hur sofistikerade metoder som används, men idag använder vissa mikrokameror och utrustning som läser av magnetremsor.

Obs! Ny teknik innebär att ditt kort kan bli stulet efter ett helt vanligt inköp, utan att du märker det.

Den nya tekniken gör att ditt kort kan bli stulet omgående efter att du använt ditt kort. Förövarna tar sedan din magnetremsa till ett annat kort och använder din kod för att kunna handla obegränsat – något som snabbt blir väldigt dyrt för den som drabbas.

Du kan skydda dig mot identitetsstölder

Det finns flera sätt att skydda sig mot dessa identitetsstölder i sommar. Några av de saker du kan tänka på är:

  1. Minska beloppet på privatkontot. Om ditt kort skulle bli kapat kommer förövaren enkelt åt allt som ligger på det kontot som är kopplat till kortet. Tänk därför på att flytta stora summor pengar till ett sparkonto eller liknande där det inte är lika lätt att komma åt.
  2. ID-skydd. Du kan idag teckna olika former av identitetsskydd som hjälper dig mot den här typen av brott. Du kan lätt jämföra ID-skydd för att hitta det som passar dig bäst.
  3. Håll för koden. Håll alltid för med ena handen då du anger din kod. Detta eftersom att kameror och liknande utrustning då inte lika enkelt kan fånga din kod.
  4. Handla inte med kortet om du blir misstänksam. Märker du att allt inte står rätt till i en butik eller på internet måste du avbryta köpet. Är det en fysisk butik kan du alltid betala kontant. På internet kan du kolla om betalningen går genom en säker kryptering.
  5. Tänk på var du anger kortuppgifter. Svara aldrig på falska meddelanden från din bank eller telefonsamtal som påstår sig behöva din betalningsinformation. Är det din bank eller en myndighet kommer du alltid kunna logga in säkert, de begär inte uppgifterna via telefon eller meddelanden.

Är du försiktig i sommar slipper du drabbas av den här typen av stölder och kan vara säker på att kunna behålla semesterkassan.