Varningen: smygbetal-appar på Google Play

Google play app bedrageri

Teknikbluffar blir allt vanligare, och de blir allt bättre på att förklä sig i fårakläder. Det senaste året har allt från popmusik till myndigheter använts för att lura folk på pengar.

Bedragarna som går under namnet AsianHitGroup Gang har än en gång lurat Android-användare.

Användarna trodde att de godkände nedladdningen av en uppdatering via Google Play. I själva verket registrerades de på ett kostsamt abonnemang.

Bluffmakarna döljer kostsamma abonnemang

Bluffen är i nuläget begränsad till Malaysia, Thailand, Kazakstan och Ryssland. Ryssland är dock en nylansering baserat på gruppens tidigare aktivitet. Det leder en dessvärre att tro att bedragarnas ambitioner har ökat.

Apparna det rör sig om erbjuder något daterade tjänster. En av de mest omtalade bluff-apparna erbjöd en ringsignal baserad på listettan Despacito med Luis Fonsi. Även appar ämnade för QR-skanning, fotofilter samt ficklampsinställningar har använts för att lura användare på pengar.

Inte första av sitt slag

Dessvärre rör det sig om ett lönsamt bedrägeri, och liknande bluffappar har lanserats tidigare.

Under 2017 publicerades en alternativ uppdatering till chatt-appen WhatsApp, som över en miljon användare laddade ner. Uppdateringen ledde till att reklam visades oavbrutet i appen för att generera annonsintäkter.

Att skapa alternativa versioner av populära appar tycks inte heller vara en avvikande trend. Det har även förekommit Messenger-appar som inte getts ut av Facebook, men som sett likadana ut.

Liknande bluffar på hemmaplan

I början av sommaren ledde även svenska bluffhemsidor till att intet ont anande konsumenter betalade för kostnadsfria myndighetstjänster.

I samband med det gick Konsumentombudsmannen (KO) ut med en riktlinje om interimistiska beslut. Det innebär att upphovsmännen bakom bluffarna är skyldiga till bedrägeri tills de har bevisat motsatsen.

Det innebär i dessa fall att appen eller hemsidan inte längre får drivas, och i somliga fall dryga böter.