Spärra ID-kort

Att tappa bort ett ID-kort kan vara lätt hänt risken för att kortet kommer i orätta händer och används för bedrägerier är i dessa fall väldigt hög. Att spärra kortet så snart som möjligt minskar möjligheten för att ID-kortet används på felaktigt sätt.

Det finns speciella telefonlinjer för att spärra kort hos den bank eller den instans som utfärdat ID-kortet som du kan ringa på en gång så att ingen hinner identifiera sig med dina uppgifter.

[adinserter block="1"]

Så spärrar du ditt ID-kort

Om du har förlorat ditt ID-kort eller misstänker att någon förfalskat dina uppgifter är det viktigt att anmäla det till polisen, vilket du kan göra via deras hemsida.

Har du ett nationellt ID-kort som gäller som en internationell ID-handlings så anmäler du detta genom att ringa 114 14 eller besöka polisstationen.

Befinner du dig utomlands kan du gå till närmaste konsulat eller ambassaden så kan de hjälpa dig att registrera borttappat kort. Har du ett ID-kort som är utfärdat av bank är det bra att spärra kortet där också. Du kan också anmäla ditt ID-kort som stulet hos de stora kreditupplysningsföretagen.

Kontaktar du exempelvis UC kommer det även synas hos Creditsafe, Bisnode, Syna och Business Check att ditt kort är anmält som borttappat, vilket alltså försvårar att någon annan tar kredit i ditt namn.

Att spärra ID-kort hos bank

Har du ett nationellt ID-kort utfärdat hos en bank som Nordea, Swedbank eller SEB kan du spärra det på flera olika sätt. Genom att kontakta banken via mail eller gå in på närmsta bankkontor kan de hjälpa dig med att spärra och beställa ett nytt.

Du kan också ringa till bankens personliga service där de snabbt vidtar nödvändiga åtgärder.

Det går även att kontakta korttillverkarens spärrservice, om det är utfärdat av en viss bank så finns det en speciell spärrservice.

BankID på kort

Vi är inte lika beroende av ett fysiskt ID-kort idag då vi alltmer identifierar oss med ett BankID. Det går också att spärra om någon skulle få tag på dina uppgifter. Du kan logga in på din Internetbank och gå till ”spärra BankID”.

Här kan du även spärra mobilt BankID som finns som app på din telefon. Även för denna tjänst kan du ringa till bankens kundservice samt ringa spärrservice speciellt för BankID på kort.

[adinserter block="1"]


Sysslomansgatan 8
753 11 Uppsala
cross