Spärra personnummer

Att spärra ditt personnummer är något av det första du bör göra när du misstänker ID-kapning då det är dessa uppgifter kaparna sedan går vidare med.

När du spärrar ditt personnummer är det inte längre möjligt att ta en kreditupplysning, vilket försvårar bedrägerier väsentligt då det inte går att ingå avtal i ditt namn.

Kaparen kommer dessutom snabbt upptäcka spärren och ge upp ditt personnummer. Efter att du lagt in en spärr kan du fortfarande handla med ditt kreditkort och ditt bankkonto men inte betala med avbetalning eller välja faktura som betalsätt.

Så spärrar du ditt personnummer

Du spärrar ditt personnummer hos kreditupplysningsföretag som Creditsafe – där du kan spärra tillfälligt i 14 dagar på deras hemsida. Spärren går samtidigt i kraft hos kreditbolag som Bisnode, Decidas, Syna och UC. Vill du att spärren ska finnas kvar i mer än 14 dagar skickar du in en kopia på din polisanmälan.

Då förlängs spärren med upp till 5 år. Att registrera en spärr är gratis. Även om Creditsafe med partners är de största aktörerna bör du spärra ditt personnummer hos samtliga rikstäckande kreditupplysningsbolag och långivare. Eftersom det finns många små aktörer idag gäller det att kontakta samtliga.

Kontakta långivare

Marknaden för exempelvis SMS-lån är stor och för att inte ägna hela din tid åt att kontakta SMS-låneföretag för att spärra ditt personnummer finns det några knep du kan använda dig av. Oftast räcker det med att ringa eller skicka e-post till företagen, i vissa fall krävs ID-handlingar och att du spärrar på hemsidan.

Du kan använda dig av ett massmail där du kontaktar alla företags kundtjänster i samma mail. Var noga med att skriva in ditt personnummer och kontaktuppgifter i själva mailet. Om företaget behöver något mer av dig för att kunna utfärda spärren kommer de kontakta dig.

På Internet kan du hitta mallar att kopiera för att kontakta SMS-långivare. Det gäller dock att kontrollera vilka som fortfarande är aktiva och om det tillkommit aktörer.

Polisanmälan

Innan du kontaktar kreditupplysningsföretag måste du polisanmäla stölden av ditt personnummer. Polisanmälan gör att du kan spärra ditt personnummer hos försäkringsbolagen för en längre tid och behövs också för att polisen ska kunna göra en brottsutredning och eventuellt väcka åtal.

ID-stöld är brottsligt och att fällas för bedrägeri kan leda till långa fängelsestraff.

Sysslomansgatan 8
753 11 Uppsala
cross