Spärra adressändring

Det finns olika sätt att spärra din adress för obehöriga för att minska risken för bedrägeri. Adressändring har nyligen lanserat en kostnadsfri tjänst som heter Adresslåset, vilket innebär att du skyddar dig mot att obehöriga adressändrar, beställer lagring eller eftersändning av din post.

Efter att låset aktiverats kan beställningar endast bekräftas med ett personligt BankID. Även Skatteverket har tjänsten Spärra obehörig adressändring där du kan förhindra att någon ändrar din adress.

Efter att tjänsten är aktiverad kan du bara ändra adress genom e-legitimation på Skatteverkets hemsida och på så sätt få ett visst ID-skydd via Skatteverket.

Så spärrar du adressändring

Vill du aktivera adresslåset går du in på Adressändrings hemsida och anger e-postadress samt telefonnummer. Därefter låser du genom att signera med ditt BankID eller mobilt BankID.

Så snart signeringen är klar har låset aktiverats. Vill du avaktivera låset loggar du in på Mina Sidor hos adressändring, därefter väljer du att inaktivera låset och signerar med BankID.

Hos Skatteverket är proceduren liknande, då du loggar in med e-legitimation på Skatteverkets hemsida och sedan väljer att aktivera tjänsten Spärr för obehörig adressändring. Endast privatpersoner kan använda denna tjänst och den börjar gälla så snart du fått en kvittens i inloggningen.

[adinserter block="1"]

Behövs flera spärrar?

De relativt nya tjänsterna från Skatteverket och Adressändring har skillnader som gör att det kan löna sig att aktivera båda beroende på din boendesituation. Hos Skatteverket spärrar du endast din folkbokföringsadress, vilket ju räcker om det är där du befinner dig. Med en e-brevlåda får du dessutom meddelande om din adress ändras hos Skatteverket.

Hos Adressändring spärras den adress du använder för tillfället och spärren gäller även för lagring av post samt eftersändning. För båda spärrtjänsterna krävs dock att du har ett BankID.

Att adressändra under låsning

Om du skulle behöva ändra något i din adress när Adresslås är på så gäller det att avaktivera låset hos Adressändring, vilket är enkelt gjort med ditt BankID. Sedan kan du kontakta kundtjänst och göra ändringen i din beställning.

Du kan däremot fortfarande beställa ny adress när låset är aktiverat på Adressandring.se med ditt BankID.

På så sätt är du fortfarande skyddad då ingen kan ringa in och beställa en ny adress i ditt namn. Hos Skatteverket gäller också att alla ändringar görs via deras hemsida under låsning med e-legitimationen. Detta gäller både vid flyttanmälan och särskild postadress.

[adinserter block="1"]
tjej som spärrar adressandring


Sysslomansgatan 8
753 11 Uppsala
cross