Startup-bolag utsattes för dataintrång – förlorade 13,5 miljoner dollar

Ethereum och andra kryptovalutor

Startup-bolaget Bancor har blivit utsatta för ett dataintrång. Kryptovalutor till ett värde av 13,5 miljoner dollar har stulits, uppger CNBC. Ingen användare ska däremot ha fått se sin plånbok länsad.

Det israeliska startup-bolaget Bancor, som är en plattform för kryptovalutor, har drabbats av ett dataintrång. Totalt har man förlorat 13,5 miljoner dollar, vilket motsvarar 119 miljoner svenska kronor. Kryptovalutorna som det gäller är ethereum och pundi x. Totalt förlorade man ethereum till ett värde av 12,5 miljoner dollar och pundi x till ett värde av 1 miljon dollar.

Smällen mot startup-bolaget kunde dock blivit ännu värre då hackaren försökte stjäla ytterligare 10 miljoner dollar i bolagets egna kryptovaluta BNT. Bancor lyckades dock frysa dessa och på så vis minimera skadan.

Ingen användare ska ha drabbats av dataintrånget och deras plånböcker förblev orörda.

Intrånget fick kryptovalutorna att rasa i värde

Efter attacken mot Bancor rasade både ethereum och pundi x i värde. Ethereum tappade 7,7 procent av sitt värde det första dygnet, för pundi x blev det ännu värre. Kryptovalutan förlorade hela 15 procent av sitt värde.

Bancors hemsida försattes i offline-läge kort efter attacken och man meddelade användarna att sidan behövdes ses över. Hemsidan är nu åter igång.

Dataintrång där kryptovalutor stjäls har blivit allt vanligare

Stölder av kryptovalutor är ett problem som vuxit sig större och större på senare år. Under året har bland annat tillgångar till ett värde av hissnande 530 miljoner dollar stulits från Coincheck, en japansk kryptobörs. Det är den hittills största stölden av kryptovalutor, någonsin.

Förra hösten stals även kryptovalutan USDT till ett värde av 31 miljoner dollar.