UC

Affärs- och kreditföretaget UC är specialister på att samla in information åt företag och privatpersoner så att båda parter ska kunna ingå avtal och bygga upp ett gemensamt förtroende.

UC har funnits sedan 1977 och är därmed ett väletablerat företag. Både enskilda personer och organisationer inom privat- och offentlig sektor är kunder.

Idag finns inte något direkt skydd mot att någon skulle ta över ditt personnummer. Med UC ID-skydd kommer du därför kunna se direkt om någon har använt dina uppgifter och försatt dig i skuld.

Sammanfattande betyg

bevakning
försäkring
hjälp
utbud & pris

Totalbetyg

4.5 av 5
Mer info

UCs bevakning

4 / 5

Med UC ID-skydd får du sms eller e-post direkt när en kreditupplysning har gjorts i ditt namn. Skulle uppgifter ändras i din kreditupplysning utan din vetskap får du också reda på det genom UC inom 24 timmar. På så sätt kan du agera snabbt så att inga stora skador hinner ske.

Eftersom det ofta är genom adressändring eller att någon försöker handla på kredit som ID-kapningen upptäcks så har UC full kontroll över händelseförloppet genom att bevaka ditt personnummer åt dig. Inga stora summor kommer alltså kunna godkännas utan din vetskap.

En nyhet är att UC nu erbjuder ”Onlinebevakning”. Något som ingår med ditt normala ID-skydd. Onlinebevakningen håller koll på bland annat: Personnummer, Bankkontouppgifter, Pass / Körkort och Kortuppgifter. Det är ett utmärkt tillägg till tjänsten.

UCs försäkring

4.5 / 5

Skyddet som ingår i UC ID-skydd täcker också upp som en försäkring mot eventuella skulder som en ID-kapning skulle innebära. Du kan bli försäkrad för upp till 500 000 kronor för skulder som kanske inte går att få loss efter att du blivit utsatt för ekonomiskt bedrägeri.

Försäkringen gäller 12 månader i taget med första registreringen. Du kan hela tiden logga in på UC och kontrollera den tjänst du har tecknat. Men vissa banker och myndigheter kan också kompensera dig så kontrollera vilka skulder som täcks innan du använder dig av din försäkring.

UCs hjälp

5 / 5

Du får personlig hjälp per telefon dygnet runt om du misstänker att du blivit ID-kapad. Först lämnas en fullmakt in och sedan kartlägger UC hur ID-kapningen ser ut och hur stor summa det rör sig om.

Du får också hjälp med att bestrida fakturor när du inte har beställt något samt att ta bort eventuella anmärkningar som tillkommit i samband med kapningen.

Med anmärkningar i kreditupplysningsregister blir det svårare för dig att ta lån. UC hjälper även till att registrera en spärr mot bedrägerier som innebär att det inte längre går att ta en kreditupplysning i ditt namn. Kreditspärren gäller i två veckor.

UCs utbud & pris

4.5 / 5

UC ID-skydd för en person kostar 89 kronor per månad. Med den här tjänsten så kommer du meddelas om någon försökt göra en adressändring, konkursansökan, missbrukat kontokort och mycket mer. Se allt som bevakas.

Det finns också ett Duo- och Familje-abonnemang för 139:- respektive 199:- i månaden.

Med Kreditkollen för 49 kronor per månad kan du logga in och se alla dina krediter och lån. Du kan också se om du har några betalningsanmärkningar, kreditförfrågningar samt kreditvärdighet.

Du kan också använda engångstjänsten Min Upplysning för att titta på dina kreditupplysningar någon enstaka gång. För 29 kronor per inloggning får du tillgång till de senaste händelserna och kan se när betalningsanmärkningar försvinner.

Produkt Kundtjänst Antal Bindning Pris/mån
Enkelt Dygnet runt 1 12 mån 69 89 kr Mer info
Dubbelt Dygnet runt 2 12 mån 139 kr Mer info