Det är många frågor som kan uppstå i samband med ID-kapning och hur man skyddar sig mot detta. Vi har samlat några vanliga av dem så att du kan få dig en bild av hur en ID-kapning ser ut och hur du på olika sätt kan få hjälp och skydda dig mot ID-stöld.
Personliga uppgifter blir kapade av en bedragare för att kunna teckna abonnemang, ansöka om SMS-lån eller handla på faktura. Antingen kommer bedragaren över dina fysiska ID-handlingar som körkort eller ID-kort, eller så används personnummer och adress på nätet som gör att personen som utger sig för att vara du kan ändra din adress och börja beställa saker i ditt namn.
På vår sida om just ID-kapning så kan du lära dig mer.
Du kan få hem brev om att det gjorts en kreditupplysning när du inte beställt något, det kan vara post som slutar komma under en period, eller att det kommer post om att du öppnat abonnemang eller konton som du inte känner till. Du kan också upptäcka märkliga transaktioner på sitt konto som inte känns igen.
Eftersom ID-stöld har blivit den vanligaste formen av bedrägeri i Sverige så har det också tillkommit en mängd tjänster som skyddar eller spärrar dina uppgifter. Gratistjänster som digital brevlåda, spärr mot adressändring hos Skatteverket och att inte skylta med personliga uppgifter på sociala medier minskar risken för ID-stöld betydligt.
Du kan också skaffa ID-skydd som ingår i hemförsäkringen eller betaltjänster från kreditföretag som arbetar förebyggande och aviserar om det exempelvis görs en kreditupplysning med ditt namn.
Du ska inte betala någon faktura om en bedragare beställt något i ditt namn utan istället bestrida fakturan hos företaget som skickat den. Har du ID-skydd får du hjälp med att just bestrida fakturor och radera eventuella anmärkningar och inkassokrav.
Vissa kreditinstitut och försäkringar erbjuder en liten ersättning för ekonomiska förluster. Detta är dock inte standard, du får istället administrativ hjälp och framförallt brukar ersättning ingå vid juridiska tvister och om ditt fall prövas i domstol.