VPN

Tycker du att det känns jobbigt att veta att myndigheter, företag och andra kan se vad du gör online och samla in information om dig?

Blir du irriterad när ett program på BBC:s onlinetjänst inte fungerar för att du är i Sverige eller ett SVT Play program är blockerat på din dator för att du är utomlands?

Lösningen stavas VPN som betyder Virtuellt Privat Nätverk / Virtual Private Network.

Exempel på situationer när du behöver VPN är:

 • Du är på jobbet / skolan och ansluter till ett fritt wifi-nätverk
 • Du är utomlands och vill kolla på SVT Play
 • Du är på hotell och vill surfa utan att bevakas
 • Du sitter på ett fik och vill ansluta till fikets wifi på din mobiltelefon / laptop

Det här är en mycket enkel teknisk lösning som inte kräver mycket av dig. Faktum är att du inte behöver förstå särskilt mycket om tekniken som ökar säkerheten och dörrar online.

Det är dock viktigt att du väljer en VPN-tjänst som håller hög kvalitet, särskilt när du betalar för den!

VPN-tjänster vi har tittat närmare på:

SajtProva gratisKrypteringVårt betygTrustpilotLäs merProva
JaAES-2564,8/54,4/5Nord VPN Recension / omdöme NordVPN
JaAES-2564,5/54,7/5Ivacy VPN Recension / omdöme Ivacy
JaAES-2564,5/54,4/5ZoogVPN Recension / omdöme ZoogVPN
JaAES-2563,5/53,2/5OVPN Recension / omdöme
JaAES-2563,5/52,7/5HideMyAss Recension / omdöme HideMyAss
NejAES-1283/5-NortonVPN Recension / omdöme Norton

Vad är ett VPN?

Huvudsyftet med VPN är att du med din dator ska kunna agera online som om du befann dig på en annan plats. Det hela fungerar på så vis att du kopplar samman din dator med ett nätverk med datorer som ligger på en server någon annanstans.

Det här kommer att ge dig ett annat IP-nummer och därmed framstår det som att du befinner dig på en annan plats.

När VPN en gång kom till var användningsområdet främst att hjälpa anställda komma åt nätverk på sina arbetsplatser.

Det här var en smidig lösning då folk kanske inte alltid befann sig på kontoret men behövde komma åt företagets nätverk och den information som fanns där.

När trafiken från din dator, det vill säga din aktivitet online, går via särskilt utvalda servrar och den data du skickar och tar emot även krypteras kommer du att skyddas från en hel del trista saker som pågår online.

Det handlar inte bara om att du inte har lust att dela med dig av din information med nyfikna myndigheter och sökmotorer.

Det kan ju faktiskt vara så att du har särskilda skäl till att behöva skydda dig och ditt nätverk till exempel mot hackers.

Det kan du göra med VPN!

Var behövs ett VPN?

Idag behövs VPN-tjänster i flera sammanhang. Det här är egentligen ganska logiskt. Om du tänker på saken en stund inser du att du många gånger behöver lite bättre skydd då du surfar.

För att inte nämna alla de tillfällen då du dyker på blockerade tjänster online på grund av att du är ansluten till “fel” server.

Exempel på situationer när du behöver VPN är:

 • Du är på jobbet eller i skolan och ansluter din mobiltelefon eller bärbara dator till ett fritt nätverk via wifi.
 • Du sitter på ett fik och vill chatta med kompisar på whatsapp eller läsa nyheterna på din mobiltelefon via fikets wifi.
 • Du är utomlands och vill inte missa nästa del av en serie som du ser på SVT Play.
 • Du är på hotell och vill surfa utan att någon obehörig ska se vad du surfar om.

Det går att göra en lång lista med situationer där du kommer att vara glad av att ha en bra VPN tjänst för mobil och dator. I grund och botten handlar det om att skydda din information och att komma åt material som av olika skäl är blockerat för det land du befinner dig i.

VPN är alltså något som du behöver professionellt när du jobbar och privat för att till exempel komma åt mer underhållning.

Det är välkänt att tjänster som Netflix har ett större utbud för de som befinner sig i USA.

När detta sker kan du alltså byta din position rent virtuellt och hitta det du är ute efter!

Varför ska du använda dig av ett VPN?

Det finns två huvudorsaker till att du ska använda dig av VPN:

 • Du vill förbli privat. Om du tycker att det känns helt galet att så många olika organisationer, företag och myndigheter kan hålla koll på dig kan du göra något åt saken.

  Det kan vara så enkelt att du är trött på att få reklam för saker som ingen rimligtvis borde förstå att du är intresserad av.

 • Nu ska det förstås sägas att även surfing med VPN kan leda till spårning som till exempel innebär att du får reklam för piller mot håravfall när du söker efter information om tidig skallighet.

  Men du kan med VPN minska på den information som normalt sett läcker till olika aktörer för att du inte har någon skyddande vägg eller kryptering mellan dig och de som fiskar upp data.

 • Du vill komma åt content. För de flesta handlar det om underhållning som är blockerad för den som surfar på server från annat land.

  I Sverige gäller det streaming tjänster som SVT Play som är gratis men bara för de som befinner sig i Sverige.

  I England kan det röra sig om motsvarande BBC, annars är det ofta Netflix man vill komma åt eftersom det kan vara väldig skillnad vad som är tillgängligt i olika länder.

Utöver underhållning kan det vara så att du vill se information och vad som presenteras för den som befinner sig i ett annat land.

Om du till exempel jobbar med ett internetprojekt för ett land som Italien vill du ju veta vad italienare som surfar och söker ser då de får sina resultat presenterade.

Det här blir möjligt med VPN som får det att framstå som att du faktiskt är i Italien då du har ställt in tjänsten på en italiensk server.

Finns det gratis VPN?

Ja, det går att hitta gratis VPN men det här är inte att rekommendera om du vill få en säker och smidig tjänst. Dels är det ganska vanligt att gratisversionerna inte har lika många serverval.

De kan också ha en uppsättning som gör att deras IP-adresser regelbundet blockeras. Då kommer du som användare att få en massa traggel och du kanske måste genomgå omregistreringar.

"If it's free - the product is you"

Vad ska du få av den bästa VPN-tjänsten?

Det finns några huvudpunkter som du ska hålla utkik efter då du väljer VPN:

Flexibilitet och de länder du är ute efter

Det bör finnas tillgång till gott om servrar. De bästa VPN-tjänsterna får inte flaskhalsar på grund av många användare.

Dessutom ska du ta en titt på att de länder du behöver server i finns med och att de fungerar bra för dessa länder.

Läs recensioner av andra användare för att bekräfta!

Smidigt och snabbt

Det ska inte bli lång väntetid då du loggar in. Om du måste vänta många minuter på att bli uppkopplad till en server kan det kännas segt. De bästa tjänsterna är snabba och smidiga att använda.

Dessutom kommer du inte att kastas av från tjänsten titt som tätt.

Extra säkerhet

Du kan också få hjälp med mjukvara mot virus. Det här kan vara en stor fördel för dig som väljer VPN just för att du känner oro för att oinbjudna kan ta sig in i din dator och komma åt känslig information.

Bra pris

Även om du är villig att betala för bra VPN kanske du inte betala vad som helst.

Ta reda på om det finns paket som gör det möjligt för dig att enbart betala för det som du verkligen behöver. Tex Nord VPN pris påverkas ofta av kampanjer.

Kanske finns det också möjlighet att testa under någon vecka eller månad gratis innan du tecknar ett abonnemang och betalar per månad eller per år för VPN-tjänsten.Sysslomansgatan 8
753 11 Uppsala
cross