ID-skydd

Bevaka dina personuppgifter och minska risken för ID-kapning
Dygnet-runt bevakning av dina personuppgifter
Minimera risken för nån kapar din identitet
Bli larmad via SMS eller e-post

Sveriges mest populära ID-skydd

Affärs- och kreditföretaget UC är specialister på att samla in information åt företag och privatpersoner så att båda parter ska kunna ingå avtal och bygga upp ett gemensamt förtroende.
BLAND ANNAT INGÅR:
Bevakning av kreditupplysningar
Bevaking av adressändring
Onlinebevakning
Assistans dygnet runt
Tryggsam är ett modernt svenskt teknikbolag som har specialiserat sig på identitetsbevakning och den personliga säkerheten på internet. Detta är ett företag som har en förebyggande strategi och kan erbjuda exklusiv bevakning av digitala uppgifter – precis när det händer.
BLAND ANNAT INGÅR:
Bevaking av adressändring
Bevakning av kreditupplysningar
Juridisk experthjälp
Testa gratis 3 mån

Sveriges mest populära VPN

Med Nord VPN får du säker tillgång till nätet var du än befinner dig. NordVPN beskriver det som en tunnel för din trafik. En tunnel där ingen ser in och där du inte behöver oroa dig för att något kommer läcka ut.
BLAND ANNAT INGÅR:
5900 servrar i 60 länder
Upp till 6 olika enheter samtidigt
Mac, PC, iOS, Android, Linux m fl.
Pengarna tillbaka inom 30 dagar
PureVPN  skyddar användarens integritet och data genom att dölja deras IP-adress och kryptera all data som skickas över nätverket. PureVPN har över 6500 servrar i fler än 70 länder. 
BLAND ANNAT INGÅR:
6500 servrar i 70 länder
Upp till 10 olika enheter samtidigt
Mac, PC, iOS, Android, Linux m fl.
Pengarna tillbaka inom 31 dagar

Därför bör du skaffa ID-skydd

Skulle du bli ID-kapad så hjälper ett ID-skydd dig att agera direkt. På så vis kan du minimera, och i bästa fall förhindra, skadorna som en ID-kapning innebär.
  • Över 500 – Så många drabbas varje dag av ID-kapning
  • 4 minuter – Så lång tid går det mellan varje ID-kapning
  • 20 procent – Så mycket ökade antalet ID-kapningar under 2020
ID-stölder är Sveriges snabbast växande brott och har blivit ett av de vanligaste brotten i landet. Idag är det lika troligt att du blir utsatt för ID-kapning som att din cykel blir stulen. Med det bästa ID Skyddet kan du veta att du gjort de mesta för att skydda dig mot riskerna och skadorna som en ID-kapning innebär.
ID kapad kvinna

Så fungerar ett ID-skydd

Bevaka dina uppgifter
Teckna ID-skydd för att bevaka dina uppgifter, konton och e-postadresser
Få hjälp och stöd
Få hjälp och stöd innan, under och efter en eventuell ID-kapning av utbildad personal
Försäkra mot kostnader
Försäkra dig mot de förluster och kostnader som en uppstår efter en ID-kapning

Vad gör ett ID-skydd?

Ett ID-skydd är en slags försäkring som både skyddar dig mot identitetsstölder men även hjälper dig om det väl skulle inträffa. Det kan jämföras med en cykelförsäkring.

Genom att teckna en cykelförsäkring kan du får hjälp att undvika att din cykel blir stulen, exempelvis genom rekommenderade lås och stöldskyddsmärkning för cykel.bästa id skyddet

Cykelförsäkringen kan däremot inte garantera att din cykel inte kommer bli stulen trots att du vidtagit dessa åtgärder. Om du skulle vara med om en cykelstöld kan du däremot, genom din cykelförsäkring, få hjälp att få tillbaka din cykel och även få ekonomisk ersättning.
Vad gör ett ID-skydd

Spärra dina uppgifter

Om du misstänker ID-kapning bör du spärra vissa uppgifter:
Spärra adressändring
Se till att ingen kan ändra din adress utan att du vet om eller har godkänt detta
Spärra ID-kort
Att spärra ditt ID-kort kan skydda dig mot att andra ingår avtal i ditt namn
Spärra personnummer
Försäkra dig mot de förluster och kostnader som en uppstår efter en ID-kapning

ID-skydd kan inte förhindra ID-kapning

Ett ID-skydd kan inte förhindra ID-kapning. Du är med andra ord aldrig helt skyddad.

Ett ID-skydd innebär däremot en rad olika förebyggande åtgärder samt omedelbart larm om en obehörig person försöker komma åt eller ändra dina uppgifter.

Via Skatteverket och med egna metoder kan du på egen hand förhindra att någon kommer åt och/eller ändrar vi dina personliga uppgifter eller konton.

Vi rekommenderar dock att du tecknar ett ID-skydd, framför allt för den hjälp du får om du skulle råka ut för ID-kapning.

Skydd mot ID kapning

En ID-kapning innebär att någon kommer över ditt personnummer, dina adressuppgifter samt använder informationen för att beställa varor och tjänster i ditt namn.

Det kan också innebära att abonnemang tecknas utan din vetskap, samt att du betalar för tjänster och varor som du aldrig får ta del av.

Bedrägeriet börjar ofta med att en obehörig person får tillgång till dina kreditkortsuppgifter samt ID-handling.

Dessa handlingar bör alltså förvaras på en säker plats och endast användas när du verkligen behöver dem. Alternativt kan bedragaren skapa ett falskt ID-kort i ditt namn.

Hur tänker en ID-kapare?

Eftersom personnummer är relativt enkelt att komma över idag är det oftast här som ID-kaparen börjar. En ID-kapare är också mest intresserad av personer med en stabil ekonomi, med en stadig inkomst och inga betalningsanmärkningar, där det finns möjlighet att handla på kredit.

Kaparen kan begära ut uppgifter från olika myndigheter och därefter bedöma om du är ett intressant objekt.

Ser personen att det är möjligt att ta krediter i ditt namn kommer första steget vara att göra en adressändring så att allt bedragaren beställer kommer till den personens adress.

Bedragaren kan nu börja handla på faktura tills kreditbolagen börjar ana oråd och det inte går att få ut mer kredit.

Hur märker jag om jag är drabbad – om nån kapat min identitet?

  • I värsta fall upptäcker du ID-kapningen när fakturor och inkassokrav börjar komma till din riktiga adress.
  • Då kaparen inte kan få ut mer pengar ändras adressen oftast tillbaka lägligt till det är dags att börja betala.
  • I takt med att ID-kapningar börjar bli mer vanligt än cykelstölder finns dock numera åtgärder och mer kunskap om hur kapningar kan undvikas.
  • Du kan också upptäcka kapningen tidigare genom exempelvis transaktioner du inte gjort och genom att du får en kreditupplysning skickad till dig.

Tips för att undvika ID-kapning

Idag finns en hel del förebyggande tjänster som gör det mycket svårare för en ID-kapare att ändra dina uppgifter. Till att börja med finns Skatteverkets tjänst Spärr för Adressändring som gör att informationen endast kan ändras via e-legitimation.

Genom gratisappar kan du lättare ha koll på din ekonomi och kreditupplysningar, men även hemförsäkring och försäkringsbolag som UC erbjuder ID-skydd. Genom digital brevlåda undviker du helt problematiken med adressändring då du får all post digitalt.

Företag som erbjuder skydd

UC, Tryggsam och MySafety är några företag som erbjuder ID-Skydd


Slipp spårning & avlyssning på nätet med ett VPN

VPN eller Virtual Private Network som förkortningen står för, är en nätverksteknik som gör det möjligt att koppla upp sig via en krypterad anslutning. På så vis säkerställer man att informationen som slussas via denna uppkoppling ej går att avlyssna eller spåra. Du hittar mer information om bredband och VPN på Konsumentguiden.

Vanliga frågor och svar

Enligt oss står det mellan UC och Tryggsam, eftersom du kan testa Tryggsam gratis i 3 månader så får man säga att det vinner.

Det är viktigt att skydda ditt personnummer eftersom det kan användas för att stjäla din identitet. Här är några tips för att skydda ditt personnummer:

Begränsa Delning: Dela inte ditt personnummer med någon om det inte är absolut nödvändigt. Förfråga alltid varför personnumret behövs och om det finns alternativa identifieringsmetoder.

Var Uppmärksam på Bedrägerier: Var vaksam på bedrägerier via telefon, e-post eller på nätet där du ombeds att ange ditt personnummer. Myndigheter och banker kommer inte att be dig om ditt personnummer på detta sätt.

Förstör Dokument: Förstör alla dokument som innehåller ditt personnummer innan du kastar dem. Detta inkluderar att makulera gamla bankuttalanden, sjukvårdsinformation och andra dokument.

Skydda din Digitala Information: Använd starka lösenord online och uppdatera dem regelbundet. Var försiktig med att använda publika Wi-Fi-nätverk eftersom de kan vara mindre säkra om du ändå måste använd ett VPN.

Övervaka din Kredit: Överväg att regelbundet granska din kreditrapport för att upptäcka eventuell obehörig aktivitet.

Anmäl Stöld: Om du tror att ditt personnummer har stulits, bör du omedelbart anmäla detta till polisen och kontaktar din bank och andra finansiella institutioner.

Kom ihåg att även om du tar alla dessa försiktighetsåtgärder, finns det ingen 100% garanti för att ditt personnummer inte kommer att stjälas.

Det är därför viktigt att alltid vara vaksam och försiktig.

Säkerhetsnyheter

Säkerhetsrisker i det smarta hemmet
I takt med att våra hem blir allt mer uppkopplade ökar även potentiella säkerhetsrisker. Smarta hem-enheter som ljus, lås, kameror och assistenter har förändrat vårt sätt att leva, men har också gett upphov till nya hot. Internet of Things Smarta hem-enheter är en del av ett växande ekosystem…
Sysslomansgatan 8
753 11 Uppsala
pencilcross