16-åring hackade till sig 90 GB data från Apple

Under ett års tid ska en 16-årig pojke från Melbourne, Australien lyckats hacka sig in på Apples servrar. Totalt ska 16-åringen kommit över 90 GB data innan polisen i slutet av förra veckan kunde gripa pojken i sitt hem.

En 16-årig kille från den australienska staden Melbourne greps i förra veckan efter att ha hackat sig in på Apples servrar och laddat ned 90 GB data. Intrången skedde under ett års tid, skriver den australienska tidningen The Age.

Pojken kunde först hittas efter att Apple tagit hjälp av FBI. Efter en husrannsakan i 16-åringens hem kunde man hitta den stulna datan i hans dator. Mappen där datan låg hade pojken döpt till "hacky hack hack".

Redan innan polisen fick tag i pojken ska många andra redan fått veta om vad som skett. 16-åringen ska nämligen ha spridit information om vad han gjort via mobilappen Whatsapp.

Intrånget skedde av kärlek till Apple

Pojkens advokat säger att pojken gjorde intrånget i Apples servrar av kärlek till företaget. Han säger att 16-åringen drömde om att en dag få arbeta hos Apple.

Pojken har själv erkänt brottet och kommer ställas inför rätta någon gång nästa månad.

Exakt vilken data han ska ha kommit över är ännu inte känt. Enligt ett uttalande till Reuters kan Apple dock bekräfta att det inte rör sig om någon persondata.

Allt fler privatpersoner utsätts för hackerattacker

Att hackare lyckas hacka giganter som Apple hör inte till vanligheterna. Desto vanligare är det däremot att hackare ger sig på vanliga privatpersoner för att komma åt deras identitet.

En ny hackergrupp, som tros vara hemmahörande i Pakistan, har det senaste året utfört en rad attacker mot både myndigheter och privatpersoner. Syftet har varit att komma över lösenord och annan privat information. Hackergruppen har riktat in sig på personer runtom i världen, bland annat Sverige.

Tips! Ett ID-skydd kan skydda dig mot en identitetsstöld.

Ett vanligt tillvägagångssätt är att skicka ut mejl som ser ut att komma från en bank eller kreditkortsbolag. Därefter följer en uppmaning om att mottagaren ska logga in snarast möjligt, och en länk till en falsk webbsida som används för att komma åt offrets inloggningsuppgifter.

Sysslomansgatan 8
753 11 Uppsala
cross